U Mahmut-begovoj džamiji i dalje status „kvo“, na namazu opštinski činovnici umesto džematlija

Ni treći dan od kako su pripadnici Islamske zajednice u Srbiji i Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića preuzeli upravljanje Mahmut-begovom džamijom u Prijepolju situacija se ne smiruje. U blizini ovog verskog objekta prisutne su jake policijske snage koje pomno prate dešavanja i vode računa da ne dođe do sukoba među suprostavljenim stranama.

Trvenje nastalo oko toga ko će upravljati džamijom suprostavljene strane različito vide. Jedni tvrde da nije bilo nikakvog nasilnog upada u džamiju i da sada sve funkcioniše u najboljem redu, da se namazi redovno obavljaju i da je džamija otvorena za sve koji u nju žele da uđu. Sa druge strane poručuju da je džamija oteta na silu po već ranije primenjivanom receptu korištenom u Novom Pazaru i u drugim gradovima Sandžaka kada su otimali džamije. Da su vrata obijena, brava promenjena i da je džamija zaključana, odnosno da se otključava samo u vreme namaza i da u nju ulazi bivši imam u pratnji nekolicine pristalica Muamera Zukorlića.

Za to vreme prave džematlije su zbunjene, džamiju zaobilaze u širokom luku. Umesto njih tu namaz obavljaju tokom radnog vremena bošnjaci zaposleni u Opštinskoj upravi i drugim javnim preduzećima i to, kako naš sagovornik kaže, po direktnoj naredbi koja je stigla iz vrha stranke koju predvodi Muamer Zukorlić.

Jake policijske snage pomno prate situaciju oko previranja u Mahmut begovoj džamiji, foto: www.ppmedia.rs

Glavni imam medžlisa IZ-e u Prijepolju Aref Duraković kazao je da nikakvog upada u džamiju nije bilo te da su vernici kada su krenuli na namaz zatekli katanac na vratima koji su potom uklonili da bi klanjali.

– Na džamiji se nalazio katanac. Vernici su se dogovorili i skinuli ga kako bi obavili namaz. Džamija je zvanično prešla u sastav Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na čijem je čelu Mevlud ef. Dudić, non stop je otključana i vernici u nju mogu da ulaze – kazao je Duraković.

Sa druge strane ispred Rijaseta islamske zajednice Srbije, Nadir Dacić tvrdi da su pristalice Muamera Zukrlića u utorak veče nasilno ušle u džamiji pokidavši katanac koji se nalazio na vratima.

– Pokidali su katac i ušli na silu. Niko od džematlija iz centra koji tu obavljaju namaz nije bio. Doveli su ljude sa strane kako bi oteli džamiju. Sve to odigralo se pred očima policije koja nije reagovala. Sada je džamija zaključana i u nju vernici ne mogu da uđu – istče Dacić.

Ako je suditi prema informacijama koje smo dobili od nekoliko ranika Opštinske uprave i iz drugih javnih preduzeća, koji nisu želeli da im otkrijemo imena sad u Mahmut-begovu džamiju umesto džematlija idu činovnici.

– Svi pripravnici koji su bošnjaci dobili su naredbu od načelnice Opštinske uprave da na namaz tokom radnog vremena idu isključivo u džamiju koja je sada preuzeta. Takođe ista usmena naredba preneta je velikom broju zaposlenih u opštinskoj kući – kaže jedan od radnika Opštinske uprave koji u strahu od gubitka posla nije želeo da mu otkrijemo identitet.
PP Media