U nedelju na Trojice litija gradskim ulicama

Povodom slave Hrama Svete Trojice i Nove Varoši u nedelju 16. juna, na Trojice, gradskim ulicama proći će crkveno-narodna litija kojom se priziva blagoslav Božji na grad i sve njegove žitelje, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Tim povodom Srpska pravoslavna crkva, eparhija Mileševska i crkvena opština Nova Varoš uputili su poziv svim građanima da uzmu učešće u ovom drevnom običaju. Okupljanje je u 18.30 sati ispred hrama Svete Trojice, dok je moleban za zdravlje i napredak svih građana u 19 sati. Nakon molbena kreće litija, a po njenom povratku u porti hrama biće održan prigodan kulturno – umetnički program. Litija koju predvode episkop mileševski Atanasije i čelnici lokalne samouprave proći će ulicom Svetog Save do Doma kulture, pa Ulicom Solunskih ratnika i Кarađorđevom pored zgrade opštinske uprave i niz Vignjeve nazad do crkvene porte.

Litija na Trojice obnovljena je lane nakon pet godina pauze. Prva litija nakon Drugog svetskog rata kroz Novu Varoš je prošla 2007. godine dok je na čelu mileševske eparhije bio episkop Filaret. Međutim, već 2012. taj običaj je prekinut , zbog navodno salbog interesovanja vernika.

Varoške novine