U nedelju se u Prijepolju obeležava godišnjica otmice u Štrpcima

Prijepolje – U nedelju 27. februara navršiće se 29 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na železničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Spomen obeležje u Šarampovu, foto: A.Rovčanin

Rukovodstvo opštine Prijepolje primiće članove devet porodica otetih i ubijenih putnika iz Prijepolja, kojima će biti uručena finansijska pomoć. Potom će u 15 časova na spomen obeležju u Šarampovu biti položeno cveće, a prisutnima će se obratiti  predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić, njegova zamenica Samira Ćosović i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava u Skupštini Srbije Muamer Bačevac.

Za zločin u Štrpcima, do sada su osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić, pripadnici interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske pod nazivom Osvetnici. Vođu ove jedinice, Milana Lukića, Haški tribunal je osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina u Višegradu, ali ne i za Štrpce. U poslednjih godinu dana, značajnijih pomaka u sudskom procesu nije bilo kao ni u pronalaženju posmrtnih ostataka žrtava.

PP Media