U Novoj Varoši gradi se kotlarnica na bio masu

Nova Varoš – U Novoj Varoši počela je nedavno izgradnja prve kotlarnice na bio-masu. Gradi se kod „nove“ škole, a plan je da se u funkciju stavi već ove grejne sezone. Investiciju vrednu 231,7 miliona dinara u potpunosti finansira država.

Foto: Varoške novine

Projekat se realizuje u okviru druge faze rekonstrukcije Osnovne škole „Živko Ljujić“, kroz Program za obnovu i unapređenje objekata u javnoj svojini u oblasti obrazovanja. Finansira se u celosti iz budžeta Ministarstva za javna ulaganja, a izvođač radova je konzorcijum na čime je čelu preduzeće GAT DOO iz Novog Sada. Izvođač je dužan da posao završi najkasnije do kraja leta, po principu „ključ u ruke“. Trenutno se paralelno izvode zemljani, građevinski i montažni radovi.

-Nova kotlarnica biće na drvnu sečku, sa mogućnošću da se u budućnosti preorijentiše na pelet. Kapaciteta je 650 kilovati, a uz kotlarnicu, gradiće se i novi toplovod,kojim će se toplotnom energijom snabdevati četiri školske zgrade sa sportskom dvoranom, Sportska hala, Biblioteka i Zavičajni muzej, kao i dva ‘krila’ zgrade u centru grada u kojoj su smešteni Opštinska uprava, sud, poreska, katastar, Centar za socijalni rad i Nacionalna služba za zapošljavanje – kaže zamenik predsednika opštine Nova Varoš dr Branko Bjelić.

Nova kotlarnica zameniće postojeću na lož ulje u osnovnoj školi i rasteretiti onu na mazut u zgradi Pošte, ali na nju, kako kažu u lokalnoj samoupravi, neće moći da se „kače“ stambeni objekti .

-Puštanjem u rad nove kotlarnice uštedeće se na energentima jer ona neće grejati punim kapacitetom u popodnevnim satima i vikendom kada ne rade škole i javne ustanove.Smanjiće se i zagađenje jer će se kao energent koristiti isljučivo bio-masa – naglašava Bjelić.

Kotlarnicom će gazdovati preduzeće „Energija Zlatar NV“ čiji je osnivač Opština, a koje u svom sistemu ima četiri kotlarnice na mazut i dve interne na pelet u Vrtiću i Domu zdravlja.

-Uz dodatnu obuku radnika, spremni smo da preuzmemo gazdovanje nad novom kotlarnicom. Ukoliko se sve bude odvijalo po utvrđenoj dinamici, radovi bi trebalo da budu završeni do avgusta, kada je planirano da se kotlarnica najpre pusti u probni rad, a potom i u funkciju sredinom oktobra kada počinje grejna sezona– pojašnjava direktor „Energije Zlatar NV“ Vladimir Tripković.

Inače, realizaciju ovog projekta opštinsko rukovodstvo je najavilo još u maju 2019. kada je država obezbedila pola miliona evra za kompletnu rekonstrukciju „nove“ zgrade Osnovne škole, ali je planove omela korona.

Izvor: Varoške novine