U prijepoljskom Muzeju otvorena izložba “Nikola Tesla – u svom i našem vremenu”

Prijepolje – U prijepoljskom Muzeju otvorena je gostujuća izložba “Nikola Tesla – u svom i našem vremenu”, Muzeja Nikola Tesla iz Beograda. Izložbu koja prikazuje život i delo jednog od nejgenijalnijih umova u istoriji ljudskog roda, Prijepoljci će moći da pogledaju do 12. aprila.

Foto: A.Rovčanin

– Ovo je jedna od možda najjačih izložbi koju organizuje Muzej u Prijepolju a prema našim saznanjima i  prvi put da Muzej Nikole Tesle u svom šezdesetogodišnjem postojanju gostuje sa svojom izložbom  u nekom od muzeja ovog regiona pa i šire – naveo je direktor Muzeja u Prijepolju Asim Bećirović.

Izložbu je otvorio predsednik opštine Prijepolje Vadimir Babić.

-Nadam se da ćete uživati i da će vas ova izložba podstaći na razmišljanje koliko je Nikola Tesla, koji vuče naše korene, bio veliki čovek i naučnik ispred svog vremena – istakao je Babić, otvarajući izložbu.

Foto: A.Rovčanin

Izložba “Nikola Tesla – u svom i našem vremenu” prikazuje priču o samom životu i delu  Nikole Tesle – o njegovom poreklu ali i naučnom radu. Prijepoljska publika imaće priliku da se upozna sa najvažnijim Teslinim pronalascima i izumima.

-To su svakako indukcioni motori i to nekoliko modela. Na ovoj postavci nalazi se i jedan model Teslin transformator sa izlaznim naponom 120 000 volti. Pored svega toga, tu je i brod na diljinsko upravljanje, u svetu poznat kao Teslin drugi najvažniji pronalazak i definitivno najzaštićeniji. Radi se o prvom uređaju na daljinsko upravljanje koji predstavlja osnovu za čitav bežični svet koji danas poznajemo. Publika će moći da pogleda i radni model Tesline pumpe. Radi se o oblasti mašinstva kojom se Tesla bavio nakon propasti čuvenog projekta bežičnom prenosa energije na Long Islandu – naglasio je Vladimir Perić, kustos Muzeja Nikola Tesla u Beogradu.

Foto: A.Rovčanin

Muzej Nikole Tesle je najposećeniji muzej u Srbiji. 2019. godine zabeležio je 150.000 posetilaca iz čitavog sveta. Prethodno gostovanje ovog Muzeja bilo je u u oktobru u Barseloni, a na putu do sledećeg gostovanja u Ženevi, našlo se i Prijepolje.

– Odazvala sam se odmah pozivu i moram preneti impresije da je Muzej  u Prijepolju zaista predivan, izuzetno sadržajan i zato pozivam sve da dođu i pogledaju šta smo mi to sve pripremili – kazala je direktorka Muzeja Nikola Tesla u Beogradu Ivona Jevtić.

Gostujuću izložbu Muzeja Nikola Tesla iz Beograda, “Nikola Tesla – u svom i našem vremenu”, prijepoljska publika moći će da pogleda do 12. aprila.

PP Media