U Prijepolju održana Konferencija u čast čuvenog arhitekte i stvaraoca Milana Minića

Prijepolje – U nameri da široj javnosti približi stvaralaštvo poznatog arhitekte Milana Minića, u prijepoljskom Domu kuture, u organizaciji Udruženja inženjera Polimlja i Saveza inženjera i tehničara Srbije odražana je Konferencija “Milan Minić, arhitekta i slikar – Trag u vremenu”. Konferenciju, koja je okupila eminentne stručnjake iz svih delova zemlje, otvorio je predsednik opštine Vladimir Babić, koji je izrazio zadovoljstvo što je grad na Limu domaćin jednog velikog naučnog skupa.

Foto: A.Rovčanin

Milan Minić prvi je školovani prijepoljski arhitekta i slikar, iza kojeg je ostao bogat stvaralački opus. Po mnogima, njegovo najznačajnije arhitektonsko delo, bio je hotel ”Mažestik” koji je smešten u samom srcu Beograda. Predsednik Udruženja inženjera Polimlja Dušan Pleskonjić kaže da je Milan Minić, pored Vujice Jevđevića  jedan od velikana u svojoj struci koji potiče iz ove sredine.

– Ove godine imamo na nacionalnom nivou našeg sugrađanina, arhitektu i slikara što je retko, da ga još jednom pomenemo, istaknemo njegov značaj, značaj njegovih dela, koja su neopravdano skrajnuta i o kojima se ne priča – istakao je predsednik Udruženja inženjera Polimlja Dušan Pleskonjić.

Milan Minić veliki deo svog radnog veka posvetio je svom gradu, oslikavao je prve pozorišne kulise a darovao je i monumentalni zvonik gradskoj crkvi Sv. Vasilija Ostroškog. Кonferencija, kojoj su prisustvovali čelni ljudi opština Prijepolje i Nova Varoš, je organizovana uz podršku Saveza inženjera i tehničara Srbije.

Foto: A.Rovčanin

– Napravili smo odličan rezultat organizujući inženjere u ove tri polimske opštine. Mi smo često skloni da nam je pamćenje poprilično kratko, ali da bismo se pripremili za budućnost moramo sagledati prošlost. Da bismo otrgli od zaborava velikane inženjerske struke organizujemo ovakve konferencije i skupove – naglasio je generalni sekretar Saveza inženjera i tehničara Srbije, magistar Bogdan Vlahović.

Savez inženjera i tehničara Srbije donirao je  52 stručna izdanja prijepoljskoj Biblioteci „Vuk Кaradžić“.

PP Media