U Prijepolju počeo dvodnevni “Kamp negovanja srpskog jezika i tradicije”

Prijepolje – U Prijepolju je počeo dvodnevni „Кamp negovanja srpskog jezika i tradicije“ namenjen učenicima srednjih škola sa teritorija opština Prijepolje, Rudo i Višegrad. Polaznici će kroz obuku unaprediti kulturu govora i veštine pri javnim nastupima, a predavači su glumac Milan Bosiljčić i publicista i starešina Saveza Srpski Soko Jevđa Jevđević.

Foto: A.Rovčanin

Ovladavanje veštinama javnog nastupa veoma je značajno za srednjoškolce, od kojih neki već imaju iskustvo pred kamerama ili pred publikom na pozornici.

– Nastupao sam u više predstava u Domu kulture u Prijepolju, tako da znam kako to funkcioniše. Međutim, mislim da će mi ove radionice dosta pomoći, naučiću neke nove stvari koje će mi koristiti prilikom javnih nastupa – kaže Denin Hodžić učenik iz Prijepolja.

Polaznici Kampa negovanja srpskog jezika i tradicije iz Prijepolja, Višegrada i Rudog, foto: A.Rovčanin

Savez Srpski Soko najstariji je viteški i sportski savez u zemlji, i sledbenik Sokola Кraljevine Jugoslavije, sa dugom tradicijom u vaspitavanju i obrazovanju mladih.

– Smatramo da je jezik jako bitan i ovim projektom želeli smo da okupimo što više dece iz naše zemlje a i okruženja – navodi starešina Saveza Srpski soko Jevđa Jevđević. 

Srpski jezik polako gubi identitet zbog prevelike upotrebe stranih reči i skraćenica, a naročito je to izraženo kod mlađih generacija, smatra predavač na radionici i glumac Milan Bosiljčić.

-Postoje podaci da čovek u proseku u toku jednog dana koristi oko 60.000 reči, a u srpskom jeziku aktivno upotrebljavamo svega oko 2.000 hiljade reči. Savremene tehnologije napreduju, ali ne treba da zaboravimo ko smo i šta smo, jer bez negovanja našeg jezika i tradicije kod mladih sve se gubi – ističe Bosiljčić.

Glumac i predavač na radionici Milan Bosiljčić, foto: A.Rovčanin

Turistička organizacija Prijepolje podržala je ovaj projekat zbog činjenice da je ovladavanje javnim nastupom značajno za sve generacije, a pogotovu za mlade.

– Cilj edukacije je da polaznici kroz obuku unaprede srpski jezik, kulturu govora i u savrše veštine tokom javnog nastupa – naglašava direktorka TO Prijepolje Dragana Varaklić.

PP Media