U prvih devet meseci ove godine prijepoljska policija otkrila 11350 prekršaja

Prijepolje – U toku prvih devet meseci tekuće godine od strane pripadnika saobraćajne policije, Policijske uprave u Prijepolju otkriveno je ukupno 11350 prekršaja, od toga 401 prekršaj upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 36 prekršaja upravlja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih suspstanci, 450 prekršaja nepropisnog preticanja, 5502 prekršaja neporpisne brzine, 1216 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, 550 prekršaja korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje, 787 neporpisnih parkiranja i zaustavlja i u ostale prekršaje spada 2448 prekršaja.

Foto: A.Rovčanin

Imajući u vidu frenkfenciju saobraćaja na putevima može oceniti da je bezbednost saobraćaja na putevima za prvih devet meseci tekuće godine stabilno. Na teritoriji Policijske uprave ukupno se dogodilo 122 nezgode od čega 46 sa materijalnom štetom, 76 sa povređenim licima, odnosno sa nastradalim licima. Među nastradalim licima 4 lica su poginula, 22 lica su zadobila teže povrede dok je 101 lice zadobilo lakše telesne povrede.

– Imajući u vidu da Policijska uprava u Prijepolju tranzitira veći broj državnih puteva, ali kao najdominantniji se izdvaja državni put prvog B reda broj 23, od Borove glave do graničnog prelaza Gostun. Daćemo i podatke za stanje bezbednosti na tom putu. Na tom putu se dogodila 51 saobraćajna nezgoda za prvih devet meseci tekuće godine, što je 42% od ukupnog broja svih saobraćajnih nezgoda na teritoriji Policijske upave. 11 nezgoda od 51 nezgode je sa materijalnom štetom dok je 40 sa nastradalim licima, u tim nezgodama sa nastradalim licima su 3 smrtno stradala, 4 je zadobilo lakše telesne povrede, dok je 7 lica zadobilo teške telesne povrede – kaže načelnik Saobraćajne policije u Prijepolju Mladen Baković.

Načelnik Saobraćajne policije u Prijepolju Mladen Baković, foto: A.Rovčanin

On navodi da veliki uticaj na ovo stanje bezbednosti ima i podatak da je ovo godina od kako se vrši merenje prosečnog dnevnog prometa saobraćaja, koje se vrši putem merača saobraćajakoji su postavljeni od strane Ministarstva saobraćaja.

– Dobili smo podatke da je ovo godina sa najvećim brojem tranzitnog saobraćaja državnog puta broj 23 na relaciji od Borove glave do Barskog mosta, odnosno do graničnog prelaza Gostun – isitče Baković.

Što se tiče lokacije saobraćajnih nezgoda, izdvajaju se putevi van naselja, od 122 nezgode 54 su se dogodile u naselju a 68 van naselja. U naselju nije bilo poginulih lica, povređena su 33 lica, dok je van naselja poginulo 4 lica, a povređeno 86 lica.

U ovoj godini broj zadržanih lica je 118, od čega je 36 lica bilo pod dejstvom psihoaktivnih susptanci i isti su bili zadržani u prostorijama Policijske uprave u Prijepolju.

PP Media