Umirovljeni episkop Filaret u manastiru Dubnica

Obaveštavamo sveštenstvo, monaštvo, verujući narod Eparhije mileševske i širu javnost da je Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije u saradnji sa Svetim Arhijerejskim Sinodom Srpske Pravoslavne Crkve, primio šesnaestog decembra 2017. godine umirovljenog Episkopa Filareta da boravi u manastiru Svete Trojice u Dubnici, kažu u saopštenju za javnost iz Kancelarije episkopa mileševskog Atanasija.

Umirovljeni episkop Filaret stigao je u manastir Dubnicu oko podneva, a Episkop mileševski Atanasije ga je sačekao sa bratstvom manastira i izrazio mu srdačnu dobrodošlicu, kao čoveku koji je u svoje vreme, kada je bio aktivni episkop, mnogo truda uneo u ovu Eparhiju.

Shodno uredbi Svetog Arhijerejskog Sinoda, umirovljeni episkop Filaret se u manastiru Dubnici neće baviti pitanjima opšteg života Crkve niti bilo kojim aspektom tekućeg života Eparhije mileševske. Posvećen svojim duhovnim potrebama, on će se u molitvi i podvigu pridržavati „uslova pod kojima mu se ovo gostoprimstvo pruža“ i koje Sveti Arhijerejski Sinod ističe u svojoj pastirskoj brizi o celoj Crkvi, a to ovde konkretno „podrazumeva puno poštovanje kanonskog poretka Crkve“. Shodno tome, umirovljeni episkop Filaret neće bogoslužiti van pomenutog manastira i neće bez znanja nadležnog eparhijskog Arhijereja pozivati bilo koga da u manastiru bogosluži, ističe se u saopštenju.

Episkop mileševski Atanasije i umirovljeni vladika Filaret, foto: eparhijamileševska

Manastir Dubnica ima svog nastojatelja, svoje bratstvo i uređen molitveni i opšti životni poredak. To je poredak uređen prema Ustavu Srpske Pravoslavne Crkve. Svi manastiri Eparhije mileševske upravljaju se po tome pravilu, kaže se u saopštenju za javnost iz Kancelarije episkopa mileševskog.
PP Media