Uprkos snegu mališani iz Akmačića obeležili školsku slavu

U duhu svetosavlja, lomljenjem slavskog kolača, učenici i nastavno osoblje Osnovne škole “Momir Pucarević” iz novovaroškog sela Akmačići, prigodnim kulturno sportskim programom u izvođenju đaka obeležili su školsku slavu Savetog Savu. Stalna migracija stanovništva iz sela u grad nije zaobišla ni ovu sredinu, nekada se u školskim klupama ove škole nalazilo daleko više đaka, nego što ih je sada, svega 53. I ako veliki broj njih svaki dan prevali i po nekoliko kilometara kako bi stigao u školske klupe, ovi mališani ne zaostaju ni po čemu za svojim vršnjacima iz grada.


Savindan je dan kada se đaci i nastavnici u školama okreću liku i delu svetitelja Save, dan kada sve škole u Srbiji i sve srpske škole u svetu slave svog svetitelja, zaštitnika škola, učenika i njihovih učitelja. Tako je bilo i u Akmačićima uprkos snegu koji doseže visinu veću od pola metra, gde je Osnovna škola “Momir Pucarević” obeležila školsku slavu.

U pozdravnom govoru učenica četvrtog razreda Anica Lojaničić pozdravila je goste koji su i pored viskom snega stigli na školsku svetkovinu.

– Naša škola danas slavi, svečari smo mi, puni sreće i radosti, dobro došli svi – ponosno je recitovala Anica.

Planinski uslovi, i sneg nisu omeli mališane da pokažu svoje veštine i kreacije. Školski psiholog Darinka Obućina kaže da ovi mali gorštaci ne zaostaju u čemu za vršnjacima iz grada.

-Baš kao u celoj zemlji i naši mališani obeležavaju školsku slavu. Pored predstave koju su sami pripremili za roditelje i goste pokazaće i umeće i poznavanje karatea, čije veštine su učili od svojih učitelja – ističe Obućina.

Školski psiholog Darinka Obućina foto: www.ppmedia.rs

Smeštena na padinama Zlatara, škola  u Akmačićima jedna je od najstarijih u opštini, pohađaju je deca iz šest sela. Pored matične škole nastava se organizuje i u tri izdvojena odeljenja Vilovima, Radijevićima i Drmanovićima. Direktor ove obrazovne ustanove Radisav Tatović  kaže da đaci i nastavnici imaju dobre uslove za rad te da se poslednjih godina i broj dece povećava što svakako raduje.

– Broj učenika u minuloj deceniji bio je u opadanju, međutim raduje činjenica da je u poslednje dve godine primetan rast broja đaka – naglašava Radisav.

Direktor škole u Akmačićima Radosav Tatović foto: www.ppmedia.rs

Pored predstave i takmičenja u karateu, đaci su pripremili i kreativnu izložbu crteža. Firma “Složna braća” darivala je prigodnim poklon paketićima svakog školarca, uključujući i buduće prvake.

PP Media