Vernici islamske veroispovesti u petak obeležavaju Kurban bajram

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Muslimani u Srbiji predstojeći Kurban bajram dočekuju u okolnostima pandemije koronavirusa, a u mnogim gradovima i opštinama zbog nepovoljne epidemiološke situacije proglašena je vanredna situacija koja će biti na snazi i tokom praznika Kurban bajrama.

Sultangazi džamija u Ivanju

U cilju sprečavanja širenja koronavirusa Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) doneo je određene preporuke i mere koje su uposlenici i džemati dužni da poštuju tokom trajanja Bajrama od 31. jula do 3. avgusta 2020. godine.

Odlukom Islamske zajednice Srbije, a poštujući naredbe i mere državnih i lokalnih kriznih štabova, bajram – namaz mogu klanjati samo osobe dobrog zdravstvenog stanja, a vernici su dužni da se sa imamom do četvrtka 30. jula dogovore o broju osoba koje mogu boraviti u džamiji, kako bi se ispoštovala preporuka o distanci. Oni vernici koji se sa imamom dogovore da će obaviti bajram – namaz dužni su poštovati sve naložene mere, naglasili su iz Rijaseta IZS.

Na dan Bajrama sabah namaz u džamiji će klanjati samo imam i mujezin, a džamija će za ostale vernike biti otvorena 15 minuta pre početka klanjanja bajram – namaza.

Iz Rijaseta IZS na vernike su apelovali da bajramski zijaret ograniče na najužu rodbinu, da drže distancu i izbegavaju rukovanje tokom mubareklisanja (čestitanja) Bajrama.

Kako je saopšteno, Rijaset IZS ove godine neće organizovati nikakvu svečanost niti okupljanje kojima se tradicionalno obeležava blagdan Kurban bajram, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izvor: Anadolu Agency/PP Media