Višejezičke turističke interpretativne table

Turističko-sportski centar „Zlatar“ je kroz partnerstvo sa Turističkom organizacijom regije Zapadna Srbija, na području opštine Nova Varoš, postavio jedanaest turističkih interpretativnih tabli na lokalitetima od turističkog značaja za ovo područje.
Inerpretativnim tablama, turistima i posetiocima su ukratko, kroz sliku i tekst na srpskom, engleskom i ruskom jeziku, predstavljeni objekti od izuzetnog kulturnog i prirodnog značaja novovaroškog kraja.
Projektom su postavljene table ispred obnovljenog manastira Dubnica u Božetićima iz XV veka, manastira Sv. Joakima i Ane u Rutošima koji datira s kraja XVI i početka XVII veka i manastira Svetog Kozme i Damjana na Vodenoj poljani osveštanog 2007. godine.
Obeležene su i crkve brvnare iz XIX veka: crkva u Radijevićima posvećena Pokrovu presvete Bogorodice i crkva brvnara u Peti koja je posvećena Rođenju prevete Bodorodice.
Interpretativne table postavljene su i ispred zgrade Zavičajnog muzeja u Novoj Varoši kao i kod spomen obeležja na Kalipolju posvećenom Javorskom ratu 1876-1878. godine.
Od prirodnih vrednosti, tablama su obeleženi Zlatarsko jezero – Kokin brod, Radoinjsko jezero, vidikovci u neposrednoj blizini Etno eko sela „Vraneša“ i ulaz u najveći pećinski sistem u Srbiji – Ledenu pećinu na Uvačkom jezeru.
Postavljanjem višejezičnih turističkih interpretativnih tabli na mestima ključnih turističkih atrakcija opštine Nova Varoš podstiče se poseta i informisanost turista i posetilaca o turističkim lokalitetima putem kvalitetne interpretacije i prezentacije prirodnog i kulturnog nasleđa.
Projekat „Unapređenje turističko informaciono komunikacione infrastrukture na području turističke regije Zapadna Srbija“ realizovala je tokom 2015. godine Turistička organizacija regije Zapadna Srbija sa lokalnim turističkim organizacijama, članicama regije. Projekat je finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
Izvor:Zlatarinfo