Vredna donacija pribojskoj bolnici stigla iz Turske

Priboj – Laparaskopski aparat vredan više od 100 hiljada evra, dar Vlade Republike Turske isporučen je u petak Opštoj bolnici u Priboju. Primopredaji savremenog uređaja, pored menadžementa bolnice i rukovodstva lokalne samouprave, prisustvovao je i turski konzul u Srbiji Bašar Basol i predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić.

Turci donirali laparaskopski uređaj Opštoj bolnici u Priboju, foto: A.Rovčanin

Ova donacija, realizovana je u skladu sa sporazumom između dve zemlje, Turske i Srbije, kao znak prijateljstva i dobre volje, a na osnovu sporazuma potpisanog u Ankari, krajem prošle godine.

Moderan uređaj, omogućiće izvođenje laparaskopskih operacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi i olakšati rad hirurzima. Prema rečima direktora Opšte bolnice dr Predraga Terzića, država je u poslednje vreme mnogo novca uložila u pribojsko zdravstvo, međutim laparaskopski uređaj je nedostajao pa je nabavljen zahvaljujući prijateljima iz Turske.

– Ovo je prvi put da u našem zdravstvenom sistemu imamo laparaskop. Uz kvalitetan stručni kadar koji posedujemo, to će nam omogućiti uvođenje novih tehnologija i doktrina, a sve u cilju pružanja kvalitetnije zdravstvene zaštite našim građanima – naveo je dr Terzić.

Foto: A.Rovčanin

Vredna donacija ugovorena je nedavno na sastanku lokanog rukovodstva sa turskim konzulom u Novom Pazaru Bašarom Basolom. Konzul je ukazao na prijeteljske odnose dve zemlje koji su doprineli da se realizuje ova donacija, koju su prema njegovim, rečima inicirali predsednik opštine Priboj Lazar Rvović i njegov pomoćnik Miralem Gogalić.

– Početkom godine kod nas u Novi Pazar su došli Lazar i Miralem i kazali da pribojskoj bolnici treba laparaskopski uređaj. Mi smo to preneli Ministarstvu zdravlja Republike Turske i oni su bez čekanja odlučili da doniraju taj aparat. To je plod dobrog odnosa dve države koji su na istorijskom maksimumu – smatra turski konzul u Novom Pazaru Bašar Basol.

Foto: A.Rovčanin

Ispred lokalne samouprave na vrednoj donaciji, zahvalili su pomoćnik predsednika opštine Miralem Gogalić i predsednik Skupštine opštine Priboj Boris Mrdović.

Oni su da ovo nije prva donacija koja iz Turske stiže pribojskom zdravstvu.

– Vlada Turske preko TIKE finansirala je nabavku sanitetskog vozila, digitalnog rengena i ultrazvučnog aparata, dok su  brojne humanitarne organizacije tokom početka pandemije covida 19 isporučile kontigent humanitarne pomoći – kazali su Gogalić i Mrdović..

Inače, Vlada Srbije finansiraće kompletnu rekonstrukciju Doma zdravlja i Opšte bolnice, a biće sanirana i saobraćajnica koja vodi prema ovim zdravstvenim ustanovama, čime će Priboj postepeno postati centar zdravstva na ovom području.

PP Media