Vučićeva Vlada nastavljač vrednosti 5. oktobra

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, jedini od lidera nekadašnjeg DOS-a koji je i danas na mestu ministra, ocenio je na 16. godišnjicu 5. oktobra da su dometi ondašnje promene mnogo značajniji nego njeni nedostaci, ističući da je Vlada Aleksandra Vučića nastavljač neostvarenih vrednosti 5. oktobra.

Ljajić je u intervjuu za “Politiku” rekao da je najveća vrednost petooktobarskih promena to što je jedan nedemokratski režim srušen bez prolivanja krvi i većih društvenih posledica.

“Drugi doprinos je činjenica da smo vraćeni u međunarodnu zajednicu. Svi zaboravljaju da je zemlja bila izbačena iz UN, proskribovana, izlolovana…Treća dobit je što su započete reforme, a Srbija krenula u evrointegracije i ekonomski oporavak”, smatra Ljajić.

Rasim Ljajić miinistar u Vladi Srbije

Rasim Ljajić miinistar u Vladi Srbije


Negativna strana je, kako navodi, to što su pomenute reforme zaustavljene, a ključna stvar oko tog zastoja jesu sukobi među glavnim političkim akterima, “pre svega DS i DŠ, to jest Zoranom Đinđićem i Vojislavom Koštunicom”.

“Mislim da današnja vlada nastavlja sa realizovanjem ključnih ciljeva i prednosti koje tada nisu ostvarene, a proklamovane su pre 16 godina. To se ni do danas nije ispunilo. Na prvom mestu je put ka EU. Posle 5. oktobra slušali smo obećanja da ćemo vrlo brzo ući u tu zajednicu i da je reč o roku od svega nekoliko godina. A druga stavka koja se sada ostvaruje jesu sprovođenje teških, dugo odlaganih reformi”, kaže ministar.

Ljajić je još ocenio da “ćemo bar još narednih nekoliko godina ispaštati zbog politike vođene 1990-ih godina”.
Izvor: tanjug