Za sport iz opštinskog budžeta četiri miliona više nego lane

Nova Varoš – Opština Nova Varoš će tokom ove godine lokalni sport finansijski podržati sa 25 miliona dinara, što je najveće izdvajanje do sada. Odlukom Opštinskog veća, na sredstva iz budžeta moći će da računaju Sportski savez opštine i 16 klubova. Predlog nadležne komisije usvojen je uz brojne izmene i korekcije.

Foto: A.Rovčanin

Budžet za sport je u 2024. povećan za četiri miliona dinara u odnosu na lanjski, a najveći deo „kolača“ u iznosu od pet miliona dinara opredeljen je za Sportski savez. Sledi Fudbalski klub Zlatar koji će moći da računa na 4.875.000 dinara (19,5 odsto od ukupnih sredstava), a potom Rukometni klub Zlatar kome je pripalo 4.350.000 dinara (17,4 odsto).

Omladinskom košarkaškom klubu Zlatar opredeljena su četiri miliona (16 odsto), a Ženskom košarkaškom udruženju Zlatar 1.529.000 dinara (6,17 odsto), koliko je raspodelom dobio i Ženski odbojkaški klub Zlatar. Za svoje aktivnosti Klub malog fudbala Zlatar 033 imaće na raspolaganju 5,75 procenata od ukupnog sportskog budžeta što u novcu iznosi 1.437.500 dinara.

Za rad Šahovskog kluba Zlatar iz opštinske kase izdvojiće se 500.000 dinara, dok je za Karate klub opredeljen iznos od 250.000. Od četiri skijaška kluba koliko ih ima u Novoj Varoši, najviše para dobiće Ski Lend – 475.000 dinara. Sledi Sportsko ski-udruženje Uvac sa 375.000 dinara, a potom Ski tim sa 150.000 i Planinarsko smučarsko društvo Zlatar sa 100.000 dinara.

Na deo sportskog kolača moći će da računaju i ostali. Žensko fitnes udruženje „Kinezis Zlatar“, Sportsko udruženje Nova Varoš i Klub borilačkih sportova dobili su po 100.000 dinara koliko je pripalo i AMK „Zlatar – 4×4“ za organizaciju Džipijade na Zlataru.

Članovi Opštinskog veća su na nedavnoj sednici, inače, prilično burno reagovali na predlog nadležne komisije o raspodeli sredstava koja su ove godine u budžetu opredeljena za sport. Usvojen je nakon duge i žučne rasprave, a planirani iznosi najviše su skresani u delu za skijaške klubove.

-Umesto da što više novca opredelimo za organizacije sa dugom tradicijom, čiji članovi i članice postižu zapažene rezultate, masovno okupljaju đake i mlade, mi iz opštinske kase i dalje finansiramo čak četiri ski-kluba kluba, koje godinama unazad molimo da se ujedine kako se većina njihovih aktivnosti na kraju ne bi svela na porodična zimovanja. To je nedopustivo i sa takvom praksom konačno moramo prestati –rekao je predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Hitna izmena važećeg pravilnika o raspodeli sredstava za sport, uvođenje sistemskog rešenja u ovoj oblasti, detaljnija analiza finansijskih planova klubova i sportskih udruženja, značajnije ulaganje u razvoj školskog, omladinskog i ženskog sporta, samo su neki od zahteva većnika. Oni su, inače, izrazili i nezadovoljstvo što se odomaćila praksa da se o raspodeli novca u sportu odlučuje pred sam istek kalendarske godine, te se članovi Veća uvek dovedu pre svršen čin i bez mogućnosti da detaljnije analiziraju stanje u ovoj oblasti, prioritete i potrebe i u skladu sa tim donesu odluku koliko bi klubovi godišnje trebalo da dobiju novca iz opštinske kase za svoj rad i aktivnosti.

Varoške novine i PP Media