Zbog ne potpisanih ugovora vlasnici turističkih čamaca na Uvcu u štrajku

Nova Varoš – Vlasnici čamaca koji u kanjonu Uvca voze turiste u panoramsko razgledanje protestvuju ispred sedišta Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ jer kasni potpisivanje ugovora za ovogodišnju sezonu. Tender je raspisan u februaru i tada je posao dobilo 18 pravnih lica, ugovori su trebali da se potpišu u aprilu, ali zbog uvođenja vanrednog stanja, sve je prolongirano.

Čamdžije stupile u štrajk, foto: A.Ro

„Prevoz je počeo sa obavljanjem svoje delatnosti 11. maja, mi potpadamo pod javni prevoz na unutrašnjim plovnim putevima. I mi ne bežimo da radimo pod merama koje su propisane, ali mi i to ne dobijamo. Sa svih strana čujemo da se treba jačati domaći turizam, interesovanja imamo ali ugovore još ne potpisujemo, i ne možemo da radimo. Sada smo dobili pozive i od davaoca smeštaja i imamo i njihovu podršku u ovome što radimo. Jer gosti koji su im zakazali smeštaje u apartmanima će biti prevareni, jer turisti dolaze da posete Uvac i da idu na izlete. Postoji indicije da se poništi tender i da se otvori novi, što nama oduzima još mesec dana od turističke sezone, kako bi se zakonske predispozicije ispoštovale. Nemamo validan odgovor od predstavnika ni Rezervata ni lokalne samouprave”, rekla je Кatarina Vitorović preduzetnica i vlasnica plovila.

Prema njenim rečima pojedine kolege su krenule i u štrajk glađu od jutros, a svi nastavljaju sa protestom do ispunjenja zahteva. Inače, u toku je zasedanje skupštine „Rezervata” gde možda dođe do nekih promena.

Prošle godine kanjon Uvca je ugostio 16.500 turista, od čega je njih oko 13.000 posetilo Ledenu pećinu.