„Zlatarska čorba“ krčkaće se na Zlatarskom jezeru

Takmičenje u pripremanju zlatarske čorbe, umesto na Zlataru, kao do sada, ovog leta biće održano u Kokinom Brodu na obali Zlatarskoj jezera, u neposrednoj blizini Vizitorskog centra, saopšteno je iz Turističke organizacije „Zlatar“ koja je manifestaciju ustanovila pre dve godine kako bi obogatila program “Zlatarfesta”. Organizatori uputili javni poziv kandidatima za učešće na ovoj jedinoj kulinarskoj smotri u našem kraju, a prijavljivanje traje sve do 25.jula. Takmičenje je zakazano za subotu 28.jula sa početkom u 11 sati.

Prijave za učešće primaju se na recepciji hotela „Panorama“, putem mejla hotelpanoramazlatar@gmail.com ili telefonskog broja 61-784.

-Odluku o promeni mesta održavanja manifestacije doneli smo u cilju njene značajnije popularizacije i omasovljenja. Očekujemo da će i degustacija specijaliteta u ovom terminu i na ovoj lokaciji biti bolje posećena jer se istog dana , takođe u prepodnevnim satima, organizuje i već tradicionalno splavarenje Zlatarskim jezerom – ističe Branko Pucarević, direktor TO”Zlatar” i upravnik hotela “Panorama”.

Takmičenje traje tri sata, a svim učesnicima biće nadoknađeni troškovi kupovine namirnica potrebnih da bi se spravila ukusna, zlatarska čorba. Na ovoj zanimljivoj kulinarskoj smotri mogu učestvovati ekipe ili pojedinci, a bili jedni ili drugi u obavezi su da sami obezbede posude za pripremu variva. Koristeći svoje recepte i namirnice, zabranjeno je dodavati gotove čorbe i supe, a ocenjivanje jela stručni žiri će obaviti isključivo u disciplini pripremanja prijavljene vrste čorbe. A ona može biti napravljena od različite vrste jezerske ribe, teletine, gljiva ili ostalog povrća koje su na dohvat ruke u zlatarskom kraju. Kriterijumi za bodovanje su ukus, boja, gustina, kao i opšti izgled jela.

Za najtalentovanije kuvare biće obezbeđena prigodna priznanja, a za najbolji kotlić i novčana nagrada u iznosu od 5.000 dinara.
Izvor: PP Media i Varoške novine, Rozita Popović