Zlatarske kapi pronalaze mesto na tržištu zdrave hrane

Nova Varoš – Na porodičnom gazdinstvu u Miševićima, bračni par Miroljub i Vidojka Prelić gaje više vrsta voća od kojeg proizvode slatko, sokove, kompote i likere. Njihovo voće gajeno je u srcu Zlatara, daleko od grada i prometnih saobraćajnica.

Zdravi proizvodi iz Miševića pronalaze put do kupaca, foto: PP Media

Ovo je oduvek bilo seosko domaćinstvo Miroljubovih roditelja, gde je odrastao sa braćom i sestrama. Štale su bile pune goveda, torovi puni ovaca jer je se od toga živelo u ovim krajevima. Deca su otišla trbuhom za kruhom u gradove, a Miševici kao i druga planinska sela ostali su pusti.

Nakon smrti roditelja Miloljub zvani Mole, sa suprugom Vidojkom, rešio je da na roditeljskom imanju zasadi razne vrste voća i povrća. Obzirom da ova porodica radi i živi u Novoj Varoši, svaki slobodan trenutak koriste za odlazak u selo kàko bi okopavali, plevili i orezivali voće.

-Oduvek sam volela poljske poslove i sa ljubavlju ih radim. Suprug i ja smo odrasli u selu, a sada oboje živimo u Varoši tako da nas ovi poslovi na imanju u Miševićima opuštaju i prisećaju na detinstvo. Gajenje voća i povrća nam je godinama bio hobi, ali od pre godinu dana kada je suprug Mole ostao bez posla u fabrici odlučili smo da sa našim proizvodima izađemo na tržiste. Naše proizvode sa etiketom možete kupiti u prodavnici zdrave hrane u Novoj Varoši kao i kod nas lično – kaže Vidojka.

Organski proizvodi Vidojke Prelić, foto: PP Media

Na imanju uzgajaju toliko voća, koliko mogu da obrade sami. Pod malinom se nalazi desetak ari, nekoliko ari pod jagodom, a ribizle, joštu, ogrozd, aroniju i kupine gaje u manjim količinama. Planiraju i proširenje proizvodnje, a za to je potrebna podrška sina i ćerke.

Vidojka je medicinska sestra, zaposlena u novovaroškom Domu zdravlja. Prva je došla na ideju o ovoj proizvodnji, a kasnije su se i ostali zaljubljenici prirode nadovezali i krenuli njenim stopama.

-Volim sve proizvode iz prirode da iskoristim kàko šumske tako i domaće. Sokiće pasterizujem, kao i sve ostale proizvode na starom „smederevcu“. Jos uvek ne zarađujemo puno od ovoga, jer dosta naših proizvoda poklonimo prijatejima, rodbini i poznanicima. Dosta porudžbine nam stiže i preko naše instagram stranice „Dah Zlatara“ – kaže Vidojka.

Rafovi puni zdravih proizvoda, foto: PP Media

Godinama unazad je kao patronažna sestra obilazila novovaroška sela gde je prikupljala pelcere ovih retkih vrsta voća koje opstaju na surovoj zlatarskoj klimi.

Tekst je nastao u okviru projekta “Proizvodnja zdrave hrane u novovaroškom kraju”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Nova Varoš iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Nova Varoš u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP/Media B.Ilic