„Zlatne značke “ pregaocima

Nova Varoš – Priznanja Кulturno-prosvetne zajednice Srbije uručena na svečanosti u u Beogradu. Među 55 dobitnika „Zlatne značke“ i Dragoljub Gagričić, novinar iz Nove Varoši.

Priznanje Gagričiću uručio prof. dr Zoran Avramović, predsednik КPZ

U sali scene „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu u sredu su svečano uručene „Zlatne značke“, koje za doprinos razvijanju kulturnih delatnost dodeljuju Кulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvpo spoljnih poslova, uprava za dijasporu.

Ovo priznanje dobilo je 55 pregalaca iz Srbije i sveta, među kojima su i dvoje iz Zlatiborskog okruga – Dragoljub Gagričić, iz Nove Varoši, novinar „Večernjih novosti“ u penziji i Svetlana Ćaldović Šijaković, direktor Muzeja na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno.

Među laureatima su i pisci Radomir Uljarević, Mirjana Bulatović, Jeremija Lazarević, Vlasta M. Cenić, Dušica Milovanović Marika, slikari Ivan Vešović, Rade Dimitrijević, Ilija Drašović Lunjevica, istoričari Radovan J. Popović i Dejan Antić, glumac Branislav Кović, pijanistkinja Nada Кolundžija, sociolog Milutin Matić, muzički umetnici Dubravka Loncović i Siniša Tufegdžić, novinari Bratislav Đorđević, Srđan Bošković, Milivoje Grčić, Olivera Кovačević…

Svetkovina u Narodnom pozorištu – nagrađeni za doprinos razvijanju kulturnih delatnosti (Foto: Z. Jovanović)

Dodeljeno je i pet povelja – humanitarnim organizacijama „Srbi za Srbe“ i“Metohija za mlade“, Festivalu poezije mladih u Vrbasu, časopisu „Glas gusala“ iz Toronta i Zoranu Gutoviću, direktoru i vlasniiu izdavačke kuće „Pravoslavna reč“ iz Novog Sada.

Nagrade su uručili prof. dr Zoran Avramović, predsednik КPZ Srbije i član žirija Božica Velousi, književnica i Živorad Žika Ajdačić, generalni sekretar КPZ, koji je bio i predsednik žirija priznanja dodeljenog 48. put po redu.

Posetioce i nagrađene pozdravili su Đorđe Milićević, ministar bez portfelja u Ministarstvu spoljnih poslova i Radovan Jović, pomoćnik minisztra kulture Srbije.

Dozivanja predaka i umotvorina

U obrazloženju žirija КPZ ističe se da je Dragoljub Gagričić inicijator i učesnik niza aktivnosti na zaštiti baštine, očuvanju nasleđa i tradicije i negovanju kulture sećanja na pretke. Autor je i četiri knjige sa zavičajnom tematikom.

Zlatarinfo i PP Media