Asfaltirana dva kilometra puta za Potoke u MZ Pribojska Goleša

Priboj – Za žitelje sela Potoci, u mesnoj zajednici Pribojska Goleša, ove jeseni ostvaren je višedecenijski san. U centar sela stigao je dugo željeni asfalt, a sredstvima Opštine Priboj, asfaltirana je deonica od crkve na Rastini, u dužini od dva kilometra.

Foto: Opština Priboj

Do pre nekoliko godina mesna zajednica Pribojska Goleša bila je jedna od retkih u opštini Priboj, koja nije imala ni metar asfalta. Na zadovoljstvo žitelja ovog kraja, sada se asfaltna traka ovde meri u kilometrima. Građani se udružili, ujedinili i uz pomoć lokalane samouprave, pre nepune decenije, asfaltirali put do crkve na Rastini. Plan je i tada bio da se sa asfaltom, nastavi dalje, prema zaseoku Potoci.

Foto: Opština Priboj

Planirano, ispunjeno – ove jeseni, na zadovoljstvo dvadesetak domaćinstava Sipovića, Šalipura, Gordića, Hadžovića, Bojovića, Pijevaca, Papića… Asfaltni put u dužini od dva kilomera stigao je u centar ovog zaseoka.

Asfalt je širine tri metra, uz još pola metra bankine, za moguće mimoilaženje vozila u najvećem delu trase. Postavljeno je i pet cevastih propusta i prokopani odvodni kanali. Radove su izveli neimari „Zlatar puteva”, a pripremne radove firma „Karadžić” iz Pribojske banje.

Foto: Opština Priboj

Meštani prosto ne veruju da im se ostvario višegodišnji san. Oduševljenje je razumljivo, jer za ovdašnje gorštake, asfaltni put život znači, u pravom smislu te reči.

A da će ovde dolaziti i mladi i oni stariji, potvrđuje i preko 20 novih kuća, koje se rade i grade, kako je asfalt došao u ovo selo. Predivne kuće i pravi građevinski kompleksi, na kojima mogu da pozavide i urbane sredine. Kuće i vikendice savremene gradnje, sa proprartnim sadržajima, poput bazena, sauna i teniskih terena. To su Pribojska Goleša danas.

Sa magičnim asfaltom sada se i lakše i brže stiže do centra grada ili ostatka sveta. Do Priboja mogu stići sa dve strane – preko Sastavka i magistralnog puta za Pljevlja, i sve asfaltom, ili preko Goleškog brda, pa bilo preko Dorbilovića ili Crnuga, gde ima još par kilometara makadama.

Uz kuće, ovde se obnavljaju i društveni objekti. Pre koju godinu od daljeg propadanja zaštićena je i zgrada škole na Dolinskom Brijegu, a uz blagoslov vladike Atanasija, dogovoreno je i obnavljanje crkve Svetog Prokopija sa kompletnim uređenjem porte.

Sve su to preduslovi za žitelje i ostalih sela ove mesne zajednice, da u narednom periodu dobiju dobar put do svojih domaćinstava, a u perspektivi i asfaltni put.

PP Media