Položen kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra u Velikoj Župi

Prijepolje – U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Muftijstva sandžačkog i Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje, danas je položen kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra u Velikoj Župi kod Prijepolja.

Polaganje kamena temeljca za izgradnju Islamskog centra u Velikoj Župi, foto: Islamska zajednica u Srbiji

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su: delegacija Mešihata predvođena predsednikom muftijom Mevlud ef. Dudićem, direktor Vakufske direkcije i muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, poseban gost iz Kuvajta šejh Mahmud En-Nedžmi, glavni imami, predsednici Medžlisa, rukovodioci ustanova, predstavnici političkog i društvenog života kao i brojni drugi.

Prisutnima se u ime domaćina obratio predsednik Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje Admir ef. Gojak.

– Ovaj projekat je procenjen na 500.000 eura, a još mi strašnije izgleda kad se kaže pola miliona. Pokrenuli smo akciju i smatramo da to jeste velika cifra ali da i mi Bošnjaci jesmo veliki narod i da imamo veliko srce, tako da ćemo ako Bog da dostići i te velike cifre. Ovaj objekat u kojem boravimo ovde, on treba služiti nameni, on treba biti odgajitelj novih generacija. Često imamo pogrešan pristup odgajanju dece. Često čujemo da ljudi u odgajanju svoje djece kažu, ne daj ti na sebe, drži se sine, nemoj da dozvoliš niko da te dira, uzvrati ti slobodno, nema u životu prijatelja, samo sebe gledaj i tako dalje. Mislim da je to pogrešno i da naše najmladje generacije trebamo da učimo da budu dobri, pametni, pošteni, da pomažu drugima, da ne budu sebični prema drugima i takvim vrednostima. Danas postavljamo temelj koji će biti temelj za odgajanje nove generacije koja će biti odgajena na pravim principima i pravim vrednostima – istakao je efendija Gojak.

Predsednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić poručio je prisutnima da muslimanima bez Islamske zajednice nema opstanka.

– 30 godina smo pravili institucije kroz Mešihat i ovo je 30. godišnjica i baš kad treba ono se i desi. Evo u 30. godišnjicu formiranja i nastanka Mešihata, mi udaramo temelj edukativno -obrazovnom centru, islamskom centru ovde. Ništa ovo ne bi moglo da nije bilo ove džamije, a ništa i ne može  bez čvrstih institucija. Zato je Islamska zajednica majka svih muslimana i svi oni koji okrenu leđa ili glavu svojoj majci, bi će poniženi, koji podignu ruku na svoju majku, crna obraza će hodati  na dunjaluku. Zajednica islamska je nama najbitnija, bez nje smo niko i ništa, zapamtite braćo i sestre. Zajednica nas uči da budemo ljudi, zajednica nas uči kako da koračamo, kako da se ponašamo. Sve može nestat a Islamska zajednica neće i ne sme nestati ako Bog da – poručio je Dudić.

Izvor: Sandžakpres i PP Media