Centar za socijalni rad i lokalna samouprava dužni da obezbede dozvolu za kretanje licima koja pružaju uslugu pomoći u kući

Prijepolje – Кorisnici usluge pomoći u kući uputili su pritužbe Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje se odnose na to da ih telefonom pozivaju zaposleni koji pružaju tu uslugu i obaveštavaju ih da im se usluga pomoć u kući obustavlja zbog aktuelnog vanrednog stanja. Povodom ovih pritužbi saopštenjem za javnost oglasili su se iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Od 17.03.2020 godine Jedinice lokalnih samouprava i Centri za socijalni rad su dužni da obezbede da se usluga pomoći u kući pruža korisnicima u kontinuitetu, uz preduzimanje adekvatnih mera zaštite koje se standardno primenjuju u aktuelnoj situaciji ( zaštitne maske, dezinfekciona sredstva i sl.). Potreba za pružanjem usluge pomoći u kući je dodatno naglašena u situaciji kada je odlukom Vlade Republike Srbije zabranjen izlazak starijim licima u kontinuitetu u toku dana.

S obzirom da je u međuvremenu uvedena zabrana kretanja, obaveza Jedinice lokalne samouprave i Centra za socijalni rad je da kod policijske uprave obezbede i dozvole za kretanje gerantodomaćica, ličnih pratioca i personalnih asistenata. Za izdavanje dozvole i garanciju razloga za izdavanje neposredno su odgovorni Centri za socijalni rad Jedinice lokalnih samouprava.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je sa sadržinom ovog akta upoznalo predsednicu Vlade Republike Srbije.

O gore navedenom obavešteno je i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, stoji u obaveštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

PP Media