Najveći narodni sabor u zapadnoj Srbiji u prirodnom okruženju

Кosjerić – Manifestacija „Čobanski dani” održava se već 40 godina, ovog leta od 29. do 31. jula, to će biti 41. okupljanje, a jedini prekid u održavanju manifestacije bio je za vreme epidemije korona virusa 2020. godine. Ovo je jedinstvena manifestacija u Srbiji koja se održava na otvorenom prostoru odnosno netaknutoj prirodi i livadi od četiri hektara na brdu Grad iznad Кosjerića.

Foto: GZS

Svake godine u ovoj jedinstvenoj prirodi odakle puca pogled na sve strane okupi se na hiljade ljubitelja prirode, ali i narodnih običaja , davno zaboravljenih čobanskih igara i dobre pesme. Tako će se i ove godine na tu visoravan sjatiti igrači, pevači, lovci, ljubitelji osedlanih i zaprežnih konja, dobrog i ukusnog zalogaja, ali i ljutih mašina četvorotočkaša za koje je rezervisana posebna livada.

Program ovogodišnjih čobanskih dana sudeći prema rečima direktora Turističke iorganizacije Radosava Paunovića znatno je obogaćen i sadržajan i veoma primamljijv. Evo šta on kaže:

„Prethodnih 10 godina Čobanski dani održavali su se u samom Кosjeriću, ali su počeci sada već davne 1980. godine vezani za Brdo Grad na oko šest kilometara od centra kosjerićke varoši. Sledeći tu tradiciju odlučili smo da ovogodišnje Čobanske dane vratimo odakle su i krenuli, pa će se ovogodišnja manifestacija održati ponovo tamo odakle je pre 40 godina i krenula. Na prostoru od nekoliko hektara tačno će se znati gde će biti šatradžije, trgovci, gde će biti izložbeni prostor, gde će biti postavljene poljoprivredne mašine, a posebno mesto zauzeće mesto gde će se održati sportske čobanske igre”, kazao je za Glas zapadne Srbije Paunović.

On je istakao da je upravo ovaj segment manifestacije najvažniji i najzanimljiviji.

„Tu se čobani nadmeću u bacanju kamena sa ramena, vučenju konopca, skoku u vis, skoku u dalj, prenošenju vode na kotlanici, vučenju klipka i slično”, rekao je Paunović.

Prema njegovim rečima novitet koji je uveden prethodne godine jesu dečje sportske igre koje su namenjene mlađim generacijama, kako bi se tradicija nastavila i dalje kroz buduće vreme.

Programom je predviđena i štraparijada koja se održava po prvi put ove godine, a lovci će se nadmetati u kuvanju gulaša od divljači.

Manifestaciji će predhoditi savetovanje o stočarstvu, a biće nagrađeni najbolji ovčari i stočari.

Što se tiče muzičkog programa, organizatori manifestacije su se pobrinuli da bude šarolik. U njemu će učestvovati brojni frulaši, violinisti, ali i trubači, kao i sva kulturno – umetnička društva iz Кosjerića, a biće i koncerata estradnih zvezda poput Biljane Sečivanović(OVDE), Milana Topalovića Topalka (OVDE).

Igranka na otvorenom „Gari garo što garila nisi”.

Naravno ovakve svetkovine po pravilu završavaju se narodnim veseljem koje se u narodu zove ,,igranka“. Кo dođe u nedelju veče verovatno će sastaviti sa ponedeljkom jutro budući da je Goci bend poznat po svojim nastupima i u tom stilu. Sve će se događati ispred šatora Aca Popa sa najmanje 1000 sedećih mesta, međutim velika je i livada.

GZS