Danas je prvi dan ramazanskog posta

Danas je prvi dan ramazanskog posta 1437. hidžretske godine .Ove godine, odnosno hidžretske 1437. godine, kako je navedeno iz Uprave za verske poslove Rijaseta, po islamskom kalendaru Ramazan ima 29 dana.
Ramazan je deveti mesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.
U ovom odabranom mesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur´ana i noć Bedra, istoriskog događaja koji je snažno usmerio povest islama.
Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumevati kur´anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti i izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.
Svaki punoletan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mesec dana od zore do zalaska sunca. Ovogodišnji ramazanski post došao je u vreme kada je dan dug, pa će se postiti 18 sati, što se dešava na svake 33 godine.
Svim svojim čitaocima islamske veroispovesti portal PP Media čestita predstojeći Ramazan.
PP Media