Država subvencioniše poljoprivrednike

Poljoprivrednici Srbije od danas pa do 30. aprila mogu da se prijave za subvencije za biljnu proizvodnju i za gorivo, u ukupnom iznosu od 5.200 dinara po hektaru. U budžetu je opredeljeno gotovo 10 milijardi dinara za ove dve mere, što je dovoljno za da se isplate subvencije za oko 1.850.000 hektara oranica, odnosno 450.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

-U svim filijalama Uprave za trezor poljoprivredni prizvođači mogu da da podnesu svoje zahteve za davanje po hektaru i za davanje za gorivo i u roku od sedam dana od podnošenja zahteva njima će novac biti na računu- rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Iznos podsticaja je isti kao i prošle godine. Кako se navodi na sajtu Ministarstva poljoprivrede, vlasnici gazdinstava mogu da računaju na ukupno 5.200 dinara po hektaru, od čega je 4.000 dinara na ime osnovnog podsticaja u biljnoj proizvodnji.

-Iznos regresa za dizel godrivo po hektaru je 1.200 dinara. Država će isplatiti 20 dinara po litru, za 60 litara po hektaru, a maksimalno do 20 hektara zemljišta- kažu u Ministarstvu.

PP Media