Episkop Atanasije obišao klizište u Pribojskoj Banji

Priboj – Na inicijativu Episkopa mileševskog Atanasija u manastiru Svetog Nikole u Pribojskoj Banji održan je radni sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave Opštine Priboj, direkcije za izgradnju grada i zakupca bazena, a tema sastanka bilo je klizište koje se pre nekoliko dana usled obilnih padavina pokrenulo  u neposrednoj blizini Rehabilitacionog centra i bazena sa termalnom vodom, kao i manastira Svetog Nikole.

Foto: Eparhija mileševska

Episkop je istakao da je ovo zajednički problem Eparhije mileševske, opštine Priboj kao i Države Srbije i da bi što pre trebalo reagovati kako bi se klizište saniralo.

Predsednik privremenog organa opštine Priboj Lazar Rvović je rekao da će lokalna samouprava sa svoje strane uložiti sve svoje kapacitete u sanaciji ove elementarne nepogode. Opštinski štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju na tom delu mesne zajednice Pribojska Banja.

Foto: Eparhija mileševska

Sagovornici su se složili da ovaj problem postoji još od 2010. godine i da je neophodno najpre izvršiti neophodna geološka istraživanja i uraditi projekat sanacije a pomoć države će biti od velikog značaja za rešavanje ovog problema.

Istaknuto je takođe da je sastanak pokazatelj dobre saradnje Eparhije i lokalne samouprave koja treba da se nastavi i u budućnosti. Nakon sastanka, vladika je obišao teren i na licu mesta se upoznao sa situacijom i mogućim posledicama koje mogu uslediti ukoliko se ne bude reagovalo na vreme.

Foto: Eparhija mileševska

U procesu restitucije, 2013. godine, Republika Srbija vratila je Eparhiji mileševskoj i manastiru Svetog Nikole zgradu Rehabilitacionog centra i pripadajuće bazene izgrađene na manastirskom zemljištu.