Grlo “Kameni Bili” pobednik 53. Komaranske košije

Brodarevo/Prijepolje – Pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Prijepolje, opštine Prijepolje i Mesne zajednice Orašac, 1. maja na Boretinom brdu iznad Brodareva održana je 53. Komaranska košija. U glavnoj trci konja pobedu je odnelo grlo “Kameni Bili” u vlasništvu Meha Dautovića.

Kameni Bili najbrže grlo na 53. Komaranskoj košiji, foto: PP Media

Tradicionalne trke konja i ostala sportska nadmetanja, okupila su na hiljade posetilaca u komaranskom kraju, željnih zdravog druženja i evociranja uspomena iz zavičaja. Komaranska košija, koja se na Boretinom brdu  iznad Brodareva održava duže od pola veka, raj je za posetioce koji vole netaknutu prirodu, stare čobanske igre ali i izvanredna prilika da vide svoje zemljake.

-Ljudi žive za Komaransku košiju, jer je ovo retka prilika da se skupe na jednom mestu, razmene koju toplu reč, druže na čistom vazduhu ali i posmatraju igre u kojima su nekad njihovi stari učestvovali – sa setom priča jedan od posetilaca koji je iz Nemačke doputovao u zavičaj kako bi se 1. maja na Boretinom brdu okupio sa zemljacima.

Više hiljada posetilaca pratilo 53. Komaransku košiju, foto: PP Media

Organizatori se trude iz godine u godinu da unaprede manifestaciju, pa je ove godine pored tradicionalnih nadmetanja- konjička trka, kros, skok u dalj, bacanje kamena s ramena organizovana i traktorijada s traktorima od 60 i 90 ks. Prvo mesto na traktorijadi od 60ks osvojio je Sead Bjelak a u disciplini od 90ks Hadžo Bjelak.

-Puno Boretino brdo daje nam volju da se narednih godina još više zalažemo za ovu manifestaciju, da obogaćujemo igre- pa ko zna, možda ovo preraste lokalni nivo i stigne do republike- nada se Miralem Bjelak, predsednik Organizacionog odbora Komaranske košije.

Konjičke trke koje su simbol ove manifestacije svakako su izazvale najveću pažnju posetilaca. U trci brdsko-plnaniskih grla, prvo mesto osvojilo je grlo Liston, u vlasništvu Suada Hota dok je u glavnoj trci pobedio “Kameni Bili” Meha Dautovića iz Ivezića.

-Konkurencija je bila dobra, učestvovao sam sa tri grla. Poslednjih deset godina dovodim svoje konje, kako bi se održala manifestacija, naravno, onoliko koliko se može finansijski izdržati. Jer znate, nije ovo mali izdatak- ovi konji koštaju, pripreme konja za trku od 1.5 minuta traju mesec dana, pa onda pauza od dva meseca. To nije malo, ali iz ljubavi prema ovom narodu koji voli ovaj sport, koji voli Boretino brdo- nije mi žao- ističe Meho Dautović, vlasnik pobedničkog grla.

Mahir Žigović je najdalje skočio, a najbrži na krosu bio je Amer Bjelak. Slobodno se može reći, već po tradiciji, pobednički pehar u bacanju kamena s ramena odneli su Sinančevići.

-To je tradicija plemena Sinančevića. Učestvujem dugi niz godina, ovo mi je možda 20.pobeda tako da se pobedom na 53. Komaranskoj košiji odjavljujem s 1.maja i puštam mlađe da se takmiče i želim im puno uspeha- kaže Adnan Sinančević, koji je kamen težak skoro 10.6 kg bacio 15,96 metara.

Pobednik u bacanju kamena s ramena, Adnan Sinančević, foto: PP Media

Po završetku nadmetanja, organizatori su pobednicima dodelili pehare, medalje i vredne novčane nagrade, zadovoljni što, uprkos svim izazovima, uspevaju da održe ovu tradicionalnu manifestaciju duže od pola veka.

-Za razliku od ranijih godina, ovaj put nas je poslužilo lepo vreme i to nas je puno obradovalo, jer smo znali da će odziv posetilaca biti na zavidnom nivou. Zaista je bila velika posećenost, sve sportske discipline su prošle u najboljem redu a u trci konja je učestvovao veliki broj grla zbog čega smo naročito srećni, jer je sve manje ovakvih manifestacija ali i ovih vrsta takmičenja- zadovoljno ističe Dragana Varaklić, direktorka TO Prijepolje.

Direktorka TO Prijepolje Dragana Varaklić, foto: PP Media

Iako je Komaranski kraj centar svih zbivanja 1. maja – prilično uređen asfaltni put, ambulanta, dve osnovne škole doprineli su i da tokom godine  živi selo u kome je oko 80% kuća i dalje puno, a meštani se bave poljoprivredom i stočarstvom.

– Kao detetu mi nije bilo teško po 5,6km da pešačim do Komarana kako bih prisustvovao košiji. Ne treba ni danas da nam bude teško kad imamo mnogo bolje uslove. Put je bar solidan. Naravno da može bolje i zato smo ove godine uvrstili u budžet određena sredstva da presvučemo kritičnu deonicu puta kako bi narednih godina dodatno ojačali, obogatili ali i sačuvali Komaransku košiju- tvrdi Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje

Po završetku nadmetanja upriličeno je narodno veselje. Gosti, iz Prijepolja, susednih opština, iz Crne Gore i BiH, otišli su puni pozitivnih utisaka a oni nešto mlađi, sa željom, da se vrate u punoj snazi i kao ponosni predstavnici svog zavičaja, okite pobedničkom medaljom, baš kao nekada, njihovi preci.

PP Media