I dogodine bez zapošljavanja u javnom sektoru

Iako će od 1. januara biti povećane plate od pet do 12% u školstvu, zdravstvu, vojsci, policiji, državnoj upravi i javnim preduzećima, restriktivne mere u oblasti zapošljavanja neće biti ukinute. Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koja je na snazi već nekoliko godina, biće produžena i na celu 2019. godinu, piše Politika.

Ovo je nedavno odlučila Vlada Srbije kada je usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

U obrazloženju je navedeno da su smanjenje zarada, zabrana zapošljavanja i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru mere koje su najviše doprinele smanjenju rashoda i uspehu fiskalne konsolidacije.

– U izveštaju Evropske komisije za 2017. konstatuje se da je od 2015. broj zaposlenih u javnoj upravi smanjen za više od 29.175 radnika, sa naglaskom da je potrebno nastaviti sa optimizacijom javnog sektora kako bi se ostvario uticaj racionalizacije – piše u obrazloženju ovog zakona.

Mera zabrane prijema u radni odnos u javnom sektoru uvedena je krajem 2013. i do sada je u dogovoru sa MMF-om u više navrata produžavana.
Izvor: Politika