Na Vidovdan nadmetanje rabadžija u podnožju Murtenice

Nova Varoš – Tokom letnjih meseci u selima sa obe strane Uvca često se održavaju seoski višeboji i okupljaju rabadžjije kako bi odmerili snagu i sačuvali zanat koji je nekada hranio planinska sela.

Foto: B.Ilić

Dok je u mnogim selima ovaj način očuvanja tradicije zaboravljen, na Straži u ataru Gornje Bele Reke, podno Murtenice, već drugu godinu za redom održaće se nadmetanje u izvlačenju trupaca konjskom i volovskom zapregom.

Prošle jeseni prvi put na Straži su se okupile rabadžije a naredni višeboj su zakazali za Vidovdan ove godine.

– Od melena sam bio vezan za volove i tu ljubav prema njima jos uvek gajim. Oduvek sam u štali imao najmanje jedan par volova, jer volim ovaj posao iako je veoma težak. Na ideju da organizujem okupljanje rabadžija došao sam prošle jeseni kada sam i organizovao višeboj prvi put. Posao rabadžije nije nimalo lak i zbog toga se i okupljamo na ovakvim saborima, kako bi uz muziku i druženje osetili lepšu stranu našeg posla. Pozvao bih sve ljubitelje ovog zanata da nam se pridruže na Vidovdan u Gornjoj Beloj Reci- kaze Milan Žunic,organizator višeboja.

Sabor u Ojkovici održan je sredinom proleća, u Jablanici proteklog vikenda i na svaki naredni praznik tokom leta okupljaće se ljubitelji višeboja i čobanskih igri u ostalim selima između Zlatibora i Zlatara.

PP Media B.Ilić