Polaganjem cveća u Parku narodnih heroja obeležena godišnjica Valterove smrti

Prijepolje – Polaganjem cveća i venaca na spomenik u Parku narodnih heroja, Udruženje boraca, potomaka i poštovalaca NOR 1941-1945.  opštine Prijepolje obeležilo je 78 godina od pogibije narodnog heroja Vladimira Perića Valtera.

Foto: PP Media Prijepolje

Obeležavanje 78. godiišnjice od pogibije narodnog heroja Vladimira Perića Valtera  bila je i prilika da Udruženje boraca, potomaka i poštovalaca NOR 1941-1945. izrazi protivljenje nedavno podnetim inicijativima da se jedna od dve glavne ulice u Prijepolju, Valterova ili Sandžačkih brigada nazove po Svetom kralju Vladislavu.

-Nemamo ništa protiv kao udruženje, da se tom srpskom monarhu nađe neko mesto, mada ne možemo da prihvatimo izjave nekih političara, odbornika, poslanika- bivših ili sadašnjih, neistinu koju plasiraju na nekim konferencijama za štampu da je kralj Vladislav osnivač Prijepolja. To nije tačno. Neki ozbiljni istoričari tvrde da kralj Vladislav nije napravio manastir Mileševu ni po čemu ne bi bio zabeležen u sprskoj istoriji. Svaka čast ali ono kako Mileševa izgleda najviše je zasluga Svetog Save. I svaka čast za to. Ono čemu se protivimo a to je da se jednoj legendi kojoj se divi čitav svet, koja živi i koja nam šalje moralnu poruku, oduzme glavna ulica u Prijepolju – kaže Milan Lučić, predsednik Udruženja boraca, potomaka i poštovalaca NOR-a 1941-1945.

Živimo u takvom vremenu, da se napada ono što je nekad bilo ponos – istakao je obraćajući se prisutnima, Milan Cmiljanović podsećajući na skoriju istoriju, kada je Prijepolje bio jedan od retkih gradova koji nisu imali glavnu ulicu nazvanu po maršalu Titu.

-Prijepolje je ostalo verno i nije preimenovalo ulicu koja je nosila Valterovo ime. Istina, posle Ttove smrti, formirani su Odbori za očuvanje njegovog lika i dela. Tako je i u Srbiji delovao Koordinacioni odbor pri Republičkoj konferenciji Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije za očuvanje i zaštitu imena i dela Josipa Broza Tita.  Skupština opštine Prijepolje je 1985. godine uputila predlog tom odboru da se glavna prijepoljska ulica preimenuje u ulicu Maršala Tita. I stigao je odgovor da je “takvo skidanje imena legendarnog narodnog heroja Valtera čak i neukusno” i predloženo je da Titu daju neku drugu ulicu ili trg. Na tome se stalo sve do ovih dana kada se pokušava skinuti ono što je za ponos svakog časnog Prijepoljca – istakao je Milan Cmiljanović.

Milan Cmiljanović, foto: PP Media

Pokazujući kakav je odnos nadležnih institucija prema očuvanju antifašističkog nasleđa, predsednik Udruženje boraca, potomaka i poštovalaca NOR 1941-1945.  opštine Prijepolje, Milan Lučić skrenuo je pažnju i na izgled spomenika posvećenog narodnim herojima. U nedavno rekonstruisanom parku, kakvim se retko koja opština u okruženju može pohvaliti, stoji bista iscrtana grafitima. Iako je , prema Lučićevim rečima, prijepoljski privrednik Senad Jonović, koji je izvodio radove u parku, ponudio da u svom trošku zaštiti spomenik, ni nakon tri meseca od podnošenja zahteva, saglasnot iz Zavoda za zaštitu spomenika nije stigla.

– Jonović je to ponudio pre završetka radova a vidite na šta liči spomenik. Nažalost, ovaj park nosi ime ovog spomenika, a spomenik je postao ruglo ovoga što je urađeno – poručuje Milan Lučić.

PP Media