Nova Varoš dobija regionalni centar za upravljanje otpadom

Nova Varoš/Prijepolje – U Srbiji treba da se izgradi 27 regionalnih centara za upravljanje otpadom, gde bi se otpad reciklirao i koristio kao energent, umesto da se kao do sada samo odlaze na deponije. Na konkurs Ministarstva zaštite životne sredine za sufinansiranje projekata regionalnih sistema upravljanja otpadom stiglo je 12 prijava, a pomoć od gotovo 100 miliona dinara dobili su Sombor, Pirot, Novi Sad i Nova Varoš.

Žitelji Prijepolja decenijama traže rešenje za odlaganje smeća, a ogromna deponija i nesnosni smrad prvo su s čime dočekuju goste i sve one koji putuju ka Crnoj Gori.

Regionalni centar, koji će koštati osam miliona evra, treba da reši problem smeća ne samo u Prijepolju, već i u Priboju, Sjenici i Novoj Varoši.

“Mi nemamo vremena za dangubu, učinićemo sve i dati sve što je do nas iz lokalnih samouprava. Otpad se više neće bacati, selektovaće se otpad, radićemo reciklažu i deo tog otpada će biti mnogo manji”, ističe Radisav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Pomoć ministarstva dobili su i Sombor, Apatin, Odžaci, Kula i Bač.

“Upravo ova sredstva će nam mnogo pomoći da završimo projektnu dokumentaciju i nadamo se već početkom sledeće godine da ćemo imati građevinsku dozvolu za uspostavljanje, odnosno za izgradnju centra za preradu otpada”, kaže Miroslav Kovačić, član Gradskog veća za oblast komunalna delatnost i investicije Sombora.

Do sada je završen samo Regionalni centar za upravljanje otpadom u Subotici. Za izgradnju svih regionalnih centara sa reciklažnim pogonima i postrojenjima za proizvodnju energije potrebno je dve milijarde evra.

“Srbija te pare da investira u taj proces nema i zbog toga je važno da se što pre o našem trošku uglavnom završi izrada projektno-tehničke dokumentacije, da bismo mogli da nađemo partnere koji su spremni da investiraju ovaj veoma dobar posao”, navodi Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Sada u Srbiji ima više hiljada divljih deponija, a 120 opštinskih nesanitarnih treba da se zatvori i sanira.

RTS i PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *