Nova Varoš: Uginule dve krave od zarazne bolesti kvrgave kože, vakcinacije stoke i u Prijepolju, Priboju i Sjenici

Prvi slučaj zarazne bolesti kvrgave kože kod goveda zabeležen je na području opštine Nova Varoš. Kako nam je rekao Zoran Debeljak, šef odeljenja za epizotiologiju Veterinarsko specijalističkog instituta Kraljevo, do oboljenja je došlo u dva slučaja i to u selima Ljepojevići i Vilovi. „Radi se o po jednoj životinji koja je klinički obolela u oba sela i gde je dokazana bolest. Na teritoriji cele opštine Nova Varoš urađena je vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože, međutim nije nemoguće da se bolest pojavi i kod vakcinisanisanih grla obzirom da bolest ima dug period inkubacije koji je traje do 28 dana pa i duže. U ova dva slučaja radi se o bolestima životinja koja su bila zaražena pre vakcinacije“, ističe Debeljak.

Krava obolela od zarazne bolesti kvrgave kože

Krava obolela od zarazne bolesti kvrgave kože


„Vakcinacija govedi sada se radi i na teritoriji opština Prijepolje, Priboj i Sjenica, to je teritorija takozvane „zone B“ gde je vakcinacija pri samom kraju. Ono što je bitno za stočare da znaju jeste činjenica da je i dalje moguće pojavljivanje pojedinačnih slučajeva oboljevanja kod životinja koje su zaražene pre vakcinacije dok je nakon završetka vakcinacije ostatak stočnog fonda zaštićen i bezbedan“, tvrdi Zoran Debeljak.
Svaku pojavu znakova oboljenja kod govedi, a to su pojave čvorića i kvrga na koži, treba prijaviti veterinaru kako bi reakcija bila pravovremena.
Branko Bjelić predsednik opštine Nova Varoš, obišao je vlasnike domaćinstava gde se pojavila bolest i razgovarao sa njima. On je tom prilikom istakao da će lokalna samouprava preduzeti sve neophodne mere za sprečavanje širenja ove bolesti koja je pričinila veliku ekonomsku štetu domaćinstvima kojima je osnovna delatnost stočarstvo po čemu je ova opština i poznata. Formiran je i krizni štab za suzbijanje i širenje bolesti nodularni dermatitis pa će tako sutra biti i održana prva sednica štaba, kaže novoizabrani predsedik opštine.
Branko Bjelić predsedik opštine Nova Varoš, foto: www.ppmedia.rs

Branko Bjelić predsedik opštine Nova Varoš, foto: www.ppmedia.rs


U cilju sprečavanja širenja bolesti na teritoriji cele Srbije, na human način lišeno je života ukupno 621 životinja, 6 životinje su uginule od posledica ove bolesti. Republika Srbija je obezbedila dovoljnu količinu budžetskih sredstava za isplatu nadoknade štete vlasnicima čije su životinje eutanazirane, te će na osnovu realne štete biti izvršena isplata svima koji su pretrpeli štetu.
PP Media