Pelet za mesec dana poskupeo 10 hiljada dinara

Za mesec dana pelet je na našem tržištu poskupeo od 7.000 do 10.000 dinara! Da li peletare veštački izazivaju nestašicu, i dižu cenu energenta?

Foto I. Marinković

Tražnja za ovim energentom je od 30 do 50 odsto veća nego prošle sezone, a stovarišta još uvek imaju problema sa nabavkom. U maloprodaji tona peleta košta od 31.000 do 38.000 dinara, a početkom oktobra je njegova cena bila od 24.000 do 28.000 dinara.

Kako su “Novosti” pisale pre mesec dana, na stovarištima je duži period vladala nestašica ovog energenta, a ta situacija je sada nešto bolja, ali i dalje je ponuda znatno manja od potražnje.

Uglavnom prodavci sukcesivno uspevaju da obezbede manje količine koje prodaju za nekoliko dana. Tanja Aprcović iz jednog beogradskog stovarišta ističe da je cena ovog energenta lane u nabavci bila 160, a sada je od 230 do 260 evra.

– Još uvek ima problema sa nabavkom peleta, kupujemo ga odakle možemo, gde ga ima, iz domaćih fabrika ili iz BiH i Crne Gore – navodi Aprcovićeva.

U maloprodaji je njegova cena sada od 31.000 do 38.000 dinara. Na drugom stovarištu u prestonici kažu da je u jednom periodu bila velika nestašica peleta, a sada izvesne količine stižu.

– Domaće fabrike su morale da ispoštuju ugovore za izvoz, kupci su kasnije krenuli sa kupovinom, onda je došlo do znatno veće potražnje u odnosu na ponudu, čak i panike potrošača – objašnjava Saša Petrović sa tog stovarišta.

Novosti i PP Media