Opštinska kuća postala tesna za političke partije

Odbornici Skupštine opštine Nova Varoš usvojili su Odluku Upravnog odbora Turističko sportskog centra „Zlatar“ da ova ustanova promeni ime i da se ubuduće zove Turistička oragnizacija „Zlatar“. Takođe odbornici su podržali odluku predsednika opštine Radosava Vasiljevića da se sve političke partije koje imaju sedište u zgradi opštinske uprave isele, zbog nedostatka prostora za potrebe opštinskih službi.

Opštinska streha postala je tesna za nadležne službe, političke partije i brojna udruženja koja imaju sedište u zgradi Opštinske uprave. Zbog toga doneta je odluka da sve političke stranke isprazne kancelarije koje su im bile besplatno ustupljene na korišćenje a ukoliko bude potrebe iseljenje čeka i udruženja građana. Na predlog opozicije vladajuća većina je uvrstila u dnevni red tačku dnevnog reda koja se ticala upravo ove problematike. Predsednik opštine Radosav Vasiljević ukazao je na nedostatak prostorija za rad opštinskih službi i istakao je da zbog toga opština svaki mesec plaća zakup za pet kancelarija što poreske obveznike ove opštine na godišnjem nivou košta više od pola miliona dinara. On je potsetio i na to da sve političke stranke, srazmerno broju odbornika dobijaju novac za svoj rad iz opštinske kase.

Odbornici SO Nova Varoš, foto: www.ppmedia.rs

– U ovoj odluci nema nikakve politike niti bilo kakve sujete. Zaista smo ugroženi sa funkcionisanjem opštinskih službi. Sa iseljenjem političkih partija obezbedićemo prostor koji nam nedostaje za nesmetan rad službi – tvrdi Vasiljević.

Predsednik lokalnog parlamenta Nikola Jelić rekao je da u opštinskoj zgradi kancelarije poseduju i udruženja građana i neke privatne firme.

– Uputio sam sugestiju izvršnoj vlasti da u opštinskoj zgradi ima nekoliko udruženja građana i privrednih društava koji borave besplatno i ne plaćaju kiriju, električnu energiju i grejanje dok mi kuburimo sa nedostatkom prostora. Taj problem mora da se reši jer je nedopustivo da bilo ko bude na grbači poreskih obveznika i svih građana – kaže Jelić.

Sa druge strane iz opozicije smatraju da je ovakva odluka nedopustiva te da ima za cillj progon političkih neistomišljenika i izbacivanje odbornika iz opštinske zgrade.

– U Novoj Varoši datira decenijska tradicija da odbornici i odborničke grupe imaju adekvatne uslove i prostor za rad. To je bila odlična praksa bez obzira ko je bio na vlasti. Mi insistiramo kroz skupštinski rad da se stvari nazovu svojim imenom, dakle vlast želi da se obračuna sa opozicijom tako što će ih izbaciti na ulicu. Oni žele da mi po haustorima i hodnicima pripremao skupštinski materijal, održavamo sednice odborničkih grupa i da tu primamo građane – revoltirano kaže šef odborničke grupe Demokratske stranke Slaviša Purić.

Odbornici Skupštine opštine Nova Varoš, foto: www.ppmedia.rs

Odluka odbornika da daju saglasnost za promenu imena Turističko sportskog centra „Zlatar“ u Turističku organizaciju „Zlatar“ zasnovana je na dopisu Ministarstva finasija od 6. novembra 2017. godine kojim se tražilo razdvajanje delatnosti turizma i sporta zbog važećih zakonskih propisa.
PP Media