Otvoren 12. Sajam poljoprivrede u Brodarevu

Brodarevo/Prijepolje – U Brodarevu je otvoren 12. po redu Sajam poljoprivrede na kojem je učešće uzelo 50 izlagača. Sajam je otvorio predsednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg Sajma i predsednik MZ Brodarevo Anes Rovčanin.

U Brodarevu otvoren 12. Sajam poljoprivrede, foto: Rina A.Rovčanin

„Sajam kao najveća manifestacija poljoprivrednog stvaralaštva u našoj opštini je kroz svoju istoriju postojanja prošao kroz teške periode, bio je i pred gašenje, ali zahvaljujući razumevanju opštinske vlasti, TO Prijepolje, Doma kulture i Saveta MZ ona je opstala. Potrudićemo se da mu vratimo stari sjaj koji je imao u godinama osnivanja”, rekao je Rovčanin.

Sajam je prilika da se proizvodi iz oblasti stočarstva, voćarstva i povrtarstva, pčelarstva i domaće i stare radinosti, u najboljem svetlu prikažu a na žiriju je zadatak da najboljeg izlagača odaberu i nagrade.

„Opština Prijepolje svake godine izdvaja značajna sredstva za unapređenje stanja u poljoprivredi. Ove godine za kupovinu priplodnog materijala junica i jagnjadi opredeljeno je 11,4 miliona a do sada je predato 46 zahteva. Raspisan je javni poziv opreme za pčelarstvo, opreme za mužu i muzilica, prskalica i sistema za navodnjavanje i za te namene je opredeljeno 1,7 miliona dinara. Krajem oktobra i novembra biće nadoknada za veštačko osemenjivanje za umatičene i neumatičena grla goveda”, kazao je Rovčanin.

Ljubisav Gojaković iz sela Grobnica kod Brodareva, bavi se već sedam godina ozbiljnom poroizvodnjom paradaiza i paprike a trenutno ima petnaest plastenika.

„Robu prodajem isključivo na tezgi u Brodarevu, a radim i sa ES komercom. Dolaze mi ljudi i kući da kupe, a petkom sam uglavnom na pijaci”, rekao je Ljubisav dodajući da od poljoprivrede može da se živi.

„Svi radimo majka, supruga, otac i ja, a i kada dete odraste i ono će sa nama. Ko hoće da radi može da živi od ovog posla. Koristim i subvencije, ove godine sam dobio plastenik dužine 18 h 6 metara od Omladinskog fonda i opštine Prijepolje, sve ostalo sam sam sopstvenim sredstvima obezbedio. Značajnu pomoć imam od ES komerca jer sve što od njih uzmem plaćam proizvodnjom”, kazao je Ljubisav.

Rina i PP Media