Paketi za 300 ugroženih porodica

Vlada Republike Srbije, posredstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Crvenog krsta Srbije, obezbedila je finansijsku podršku za kupovinu četrdesetak hiljada paketa humanitarne pomoći za socijalno najugroženije kategorije stanovništva u stotinak lokalnih samouprava u zemlji, među kojima je i Nova Varoš. Paketi će biti podeljeni tokom avgusta , a pomoć u hrani i sredstvima za higijenu primiće 300 porodica iz naše opštine.

-Jednokratna humanitarna pomoć, u ukupnoj vrednosti od blizu 800.000 dinara, sastoji se od dva paketa. U prvom su osnovne prehrambene namirnice (brašno, ulje, testenine, pirinač, pasulj, deo konzervirane hrane ) , dok se u higijenskim paketima nalaze se deterdženti za pranje rublja, šamponi, sapuni, paste, kao i sitnije potrepštine za ličnu higijenu – ističe Milena Jojević, sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta, čije su podružnice u svim opštinama zadužene za distribuciju humanitarne pomoći, a na osnovu spiskova sačinjenih od strane lokalnih centara za socijalni rad.

Spiskovi su, inače, pravljeni po kriterijumima koje je preporučilo resorno ministarstvo, a u saradnji sa lokalnim centrima za socijalni rad. Tako je predviđeno da ovi paketi budu namenjeni staračkim domaćinstvima po udaljenim selima,porodicama na granici ostvarivanja prava iz socijalne zaštite, kao i onima sa više dece, bez stalnih prihoda i sa invalidnom decom…

Ovu vrstu humanitarne pomoći dobile su opštine treće i četvrte kategorije razvijenosti. Donacija se lokalnim samoupravama širom zemlje deli već devetu godinu za redom.
Izvor: varoške novine