Pecanje na Uvcu po starim cenama

Nova Varoš – Da bi pecali na svim vodama na teritoriji svoje opštine, ribolovci iz Nove Varoši moraće i ove godine da izdvoje do 12.000 dinara i kupe dve dozvole. Sa osnovnom i skupljom mogu da pecaju samo na delu Lima kroz Bistricu, a sa onom jeftinijom na sva tri jezera u kanjonu Uvca i njihovim pritokama koje su pod specijalnim režimom zaštite.

Ilustracija

Na vodama u Specijlnom rezervatu prirode „Uvac“ ove godine pecaće se po starim cenama. Godišnja dozvola za sve kategorije je 5.000 dinara i sa njom se ne može pecati na drugim vodama, a nepromenjena je i cena dnevne i sedmodnevne dozvole i ona iznosi 1.000, odnosno 2.000 dinara. Na Uvačkom, Zlatarskom i Radoinjskom jezeru prošle godine su pecala 764 ribolovca sa godišnjom dozvolom, a prodato je i više od 450 jednodnevnih i oko 120 višednevnih dozvola.

-Zahvaljujući pre svega dobrom radu ribočuvarske službe i pojačanoj kontroli na vodama, prošle godine smo prodali dosta više godišnjih dozvola nego prethodne. Mada je lane riba podjednako dobro grizla na svim vodama, naročito prvih meseci, najviše se ipak pecalo na Uvačkom jezeru- kaže Novak Pejović, upravnik ribarskog područja Rezervata „Uvac“.

Riba je dobro radila i na Potpećkom jezeru na Limu koje samo manjim delom pripada opštini Nova Varoš. Na njemu se može pecati sa dozvolom za rekretaivni ribolov koja važi za druga ribarska područija u Srbiji koja nisu pod posebnim režimom zaštite. Cena dozvole za seniore ostala je 7.000 dinara, dok za starije od 65, žene i lica sa telesnim oštećenjima od 60 do 80 procenata iznosi 3.500 dinara, a za ostale povlašćene kategorije 600 dinara.

Po starim cenama ove godine pecaće se na svim „zaštićenim“ vodama u Srbiji. Cena godišnje dozvole za nacionalne parkove i zaštićena prirodna dobra određena je pravilnikom Ministarstva zaštite životne sredine i kreće se u rasponu od 2.000 do 10.000 dinara koliko košta dozvola za pecanje u predelu izuzetnih odlika reke Gradac.

Varoške novine i PP Media