Ponedeljak zadnji rok opštinama da dostave izveštaj o šteti Vladi Srbije

Direktor vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević izjavio je danas da je ponedeljak rok za dostavljanje izveštaja lokalnih samouprava o šteti koju su uzrokovale nedavne elementarne nepogode u pojedinim opštinama u Srbiji.

Blagojević je, gostujući na RTS-u, kazao da će za Kancelariju biti relevantne samo informacije koje dostave lokalne samouprave na osnovu procene štete, a osnovni kriterijum za raspoređivanje pomoći biće da li postoji šteta, da li postoji potreba za obnovom, nakon čega će se raditi procena sredstava.

“Obnovom će biti obuhvaćeni stambeni objekti, lokalna infrastruktura, a tu mislim na kanalizaciju i sisteme za vodosnabdevanje, klizišta, lokalne vodotokove. Biće obuhvaćeni i objekti u vodoprivredi. Kada su republički vodotokovi u pitanju koji su u nadležnosti ‘Srbije vode’ i biće obuhvaćeno oštećeno privredno zemljište, i čišćenje zemljišta na kome je nakon poplava ostao nanos”, rekao je Blagojević.

Upitan da kaže šta je na vrhu prioriteta, Blagojević je rekao da treba izaći u susret potrebama ljudi, porodica čiji su stanovi i objekti oštećeni u ovom elementarnoj nepogodi.

“Biće potrebno da lokalne samouprave reaguju brzo i budu efikasne kao 2016. godine. Istovremeno treba da počne rad na izradi projektne dokumentacije za obnovu oštećene infrastrukture i to je posao kojim ćemo se baviti u mesecima pred nama”, rekao je Blagojević.

On je dodao da Zakon o obnovi dopušta da, kada su privreda i poljoprivreda u pitanju, može da se obezbedi pomoć u slučajevima gde osiguranje nije bilo moguće, poput štete na zemljištu.

Govoreći o klizištima, Blagojević je rekao da je to ogroman posao i da su potrebna ogromna sredstva za realizaciju i puno vremena.

“Za svaki projekat je potrebno uraditi ozbiljno istraživanje i obezbediti finansiranje. Mo to u kontinuitetu radimo od 2014 i uložena sredstva se broje u milionima evra. Sada ćemo nastaviti ukoliko su pokrenuta bilo koja klizišta i ukoliko lokalne samouprave to označe kao prioritet i za to urade projektno-tehničku dokumentaciju”, zaključio je Blagojević.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *