Posle Puljaka, medved uništio košnice i u Debelji

Nova Varoš – Medvedi opet kidišu na pčelčinjake oko Zlatarskog jezera. Nakon što su nedavno u Puljcima uništili četiri košnice Milomiru Gujaničiću, ovih dana napravili su štetu i u Debelji. U zaseoku Jelići stradale su tri košnice, pa su meštani u strahu, da bi mogli opet da udare.

Polomljene košnice u snegu, foto: Varoške novine

Pčelinjak u Jelićima bio je ograđen bodljikavom žicom, ali to nije zaustavilo medvede u nameri da se zaslade medom. Svraćali su dve večeri, a prve su uništili jednu košnicu. Pčelinjak se nalazi na pustom mestu, u Dolovima na oko 300 metara ispod prvih stalno naseljenih kuća.

-Tri večeri kasnije medvedi su po drugi put preskočili u pčelinjak pokojnog komšije i rođaka Milomira Jelića, i u potrazi za medom uništili još dve košnice. Prema tragovima u snegu dolazila su dva medveda, koja su nakon napravljene štete, pobegla u planinu. Štetu sam primetio slučajno, dok sam uznemiren vestima o napadu u Puljcima krenuo da obiđem svoj pčelinjak- kaže za „Varoške novine“ meštanin Boško Jelić.

Кod Кoliba gde su letnja staništa čobana, Boško Jelić ima oko 50 košnica.

-Ogradio sam pčelinjak električnom čobanicom koja je po celu noć uključena. Stavio sam i razna druga plašila , ali opet strahujem da medvedi ne provale i ne naprave štetu- kaže Jelić.

Šumama iznad Zlatarskog jezera lutaju četiri medveda. Meštani kažu da su ih povremeno viđali, ali da im do sada nisu pravili štetu. Ovo je stočarski kraj, pa meštani strahuju i za krupnu i sitnu stoku.

-Medvedi koji se viđaju u našem kraju su biljojedi, dok se ne ostrve, ali nakon što u nedostatku druge hrane pojedu meso uginule životinje, počnu da napadaju i stada. U Кlaku, Draglici i drugim selima u donjem toku Uvca poslednjih godina zabeleženo je nekoliko takvih slučajeva- kažu meštani.

Nova Varoš ima oko 200 pčelara sa više od 5.000 košnica, ali je tek polovina u Udruženju „Zlatarka“, jedinom u opštini. Poslednji put su nekom od njih medvedi napravili štetu pre petnaestak godina, kada su na Vodenoj poljani u srcu Zlatara polomili košnice iznete na planinsku pašu.

Meštani su ga proteklih godina medvede viđali širom novovaroškog kraja, povremeno su zalazili u sela, krali kukuruz i nasrtali na stada, ali nisu pravili štetu pčelarima, sve do nedavno.

Varoške novine i PP Media