Priboj posetio pomoćnik ministra poljoprivrede

Priboj je bio i ostao industrijski grad, ali je poljoprivreda oduvek bila značajna dopunska delatnost dobrog dela naših sugrađana. Otuda i lokalna samouprava poslednjih godina, čini dosta da upotpuni taj seoski ambijent, da ljudi održe svoja pradedovska ognjišta, da urede zakorovljena imanja i otpočnu bilo kakavu proizvodnju, najpre za sebe a onda i za tržište.

U tom kontekstu bila je i poseta pomoćnika ministra poljoprivrede za ruralni razvoj, Aleksandra Bogićevića i njegovih saradnika, u utorak, 1.maja. Sa predstavnicima lokalne smouprave ragovaralo se o konkrentim temama i realnoj podršci.

“Pored direktnih izdvajanja za podsticaje, Opština Priboj je poslednjih godina dosta uradila na izgradnji putne infrastrukture, ali i uređenju škola, ambulanti, seoskih domova, obezbeđenja otkupnih kapaciteta.”, rekao je Boris Mrdović, predsednik SO Priboj.

On je rekao i da Priboj od države očekuje i projekte za atarske puteve i pozvao pribojske poljoprivrednike da aktivnije konkurišu za izuzetno povoljna podsticajna sredstva Republike.

“Za razliku od drugih sredina, u razgovoru sa predstavnicima opštine Priboj, nismo čuli vapaje za pomoć. ”, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević, i dodao da je ovo jedna od retkih lokalnih samouprava, gde su preduslove za ostanak i rad na selu, uradili na pravi način.

Predsednik SO Priboj, Boris Mrdović i pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević, foto: PP Media

“Ovde prvo izgrađuju putnu i komunalnu infrastrukturu, jer bez toga nema ni ostanka na selu, ni neke proizvodnje. Ministarstvo je tu da pomogne konkretne ideje.”, rekao je Bogićević.

On je takođe apelovao na pribojske poljoprivrednike, da se javljaju na konkurse i podsticaje, s obzirom da ruralne sredine, imaju i dodatne pogodnosti.

Radi bolje infromisanosti poljoprivrednika, dogovoreno je i da predstavnici PSSS iz Užica, borave bar jednom nedeljno u Priboju, kako bi se zainteresovanim poljoprivrednicima davali informacije ali i stručni saveti za proizvodnju.

Delegacija Ministarstva poljoprivrede obišla je i domaćinstvo Pante i Dragana Stojića u selu Jelača, gde trenutno pod jednim krovom složno rade četiri generacije i isključivo žive od poljoprivrede, odnosno malinarstva, ratarstva, voćarstva i stočarstva.

PP Media