Prijepolje dobija novi grb i Dan opštine

Na nastavku sednice Skupštine opštine Prijepolje pred odbornike ovog lokalnog parlamenta naći će se predlog odluke o utvrđivanju Dana opštine, kao i predlog odluke o simbolima, koji predviđa zamenu postojećeg grba. Pre nego što odbornici daju svoje mišljenje, predlog će se u utorak od 19h naći na javnoj raspravi, gde građani mogu izneti svoje sugestije i predloge.
Predlog novog grba opštine Prijepolje koji je izradilo Heraldičko društvo sastavljen je od simbola dva naroda koji žive u ovoj multietničkoj sredini. Naime, budući grb opštine sadržaće 24 % sibola koji predstavljaju kulturu i znamenitosti većinskog srpskog stanovništva u ovoj opštini, dok će 17 % površine grba predstavljati kuturu bošnjaka.
„Grb će sadržati simbole koji ukazuju na istorijsku i versku pripadnost i tradiciju oba naroda koji žive u opštini Prijepolje. Što se tiče simbola većinskog naroda na grbu se može videti lik Belog anđela, dok siboli bošnjaka sadrže sahat kulu i sve ostale simbole koji su zahtev bošnjačkog naroda da se nađu na grbu“, kazao je predsdnik Komisije za izradu simbola opštine Prijepolje Izudin Šantić.
Iako Komisija za izradu novih simbola opštine Prijepolje nije imala zakonsku obavezu, radi transparentnosti i interesa javnosti odlučila se da organizuje i javnu raspravu.
Ukoliko dobije neophodnu skupštinsku većinu odbornika opština Prijepolje od narednog leta 7. jul slaviće kao Dan opštine, kada je Prijepolje prvi put pomenuto u pisanim dokumentima 1343. godine.
PP Media