Prijepolje: Problem sa odlaganjem smeća

Nova godina je stigla, a stari i gorući problem opštine Prijepolje sa nesanitarnom deponijom Stanjevine ostaje i u 2016. godini. Pomenuta deponija nalazi se u veoma lošem stanju, a prema rečima direktora JKP „Lim“ Aziza Hadžifejzovića mesta za odlaganje smeća ima još vrlo malo, dok iz lokalne samouprave ističu da bez pomoći Vlade Republike Srbije zbog zakonske regulative nisu u mogućnosti da iznađu rešenje za ovaj problem.
Deponija Stanjevine koja se nalazi na samom ulasku u Prijepolje ekološka je katastrofa koja ugrožava kako reku Lim na čijoj se samoj obali nalazi, tako i stanovnike naselja Zalug koje je u neposrednoj blizini ove deponije. Od 1999. godine počelo je korišćenje ovo prostora za odlaganje semća, a prema rečima direktora JKP „Lim“ u Prijepolju Aziza Hadžifejzovića pitanje je dana do kada će na ovoj deponiji moći da se odlaže otpad.
Iz lokalne samouprave kažu da se već dugo vremena bave rešavanjem ovog problema, ali sada su sigurni da bez pomoći Vlade u tome neće moći uspeti, pa će se za pomoć obratiti premijeru. Alternativno rešenje je izgradnja sanitarne deponije „Banjica“, koja bi obuhvatila opštine Priboj, Sjenicu, Prijepolje i Novu Varoš, neće stići u dogledno vreme, istakao je zamenik predsednika opštine Prijepolje Dobro Lazarević.
Nekada je smeće iz Prijepolja odlagano na nesanitarnoj deponiji u Priboju, za čiju su izgradnju iz budžeta opštine Prijepolje izdvojena značajna sredstva, ali na predlog da smeće ponovo počne da se odlaže na toj deponiji, iz opštine Priboj nisu dali saglasnost. Jedno od rešenja bio je i predlog za odlaganje na deponiji Zlatiborskog i Moravičkog okruga „Duboko“ iz Užica.
PP Media