Proređena linija protivgradne odbrane

Linije poslednje i jedine odbrane od grada širom Srbije i ove godine biće proređene zbog male nadoknade koje će Republički hidrometerološki zavod isplaćivati strelcima.

Protivgradna odbrana u danonoćnoj pripravnosti je od 15. aprila, a angažovani na njoj primaće, kao i prethodnih desetak godina, samo po 4.000 dinara mesečno. Obaveza velika a zarada mala, pa zbog toga mnoge protivgradne stanice su početak sezone dočekale bez posada.

U opštinama jugozapadne Srbije – Novi Pazar, Raška, Tutin, Ivanjica, Nova Varoš, Sjenica i Prijepolje, od ukupno 83 stanice biće aktivna 61. Sa 15 se neće dejstvovati jer niko nije hteo da se prihvati slabo plaćenog posla.

– Razmišljao sam da odustanem, ali niko drugi u selu neće da se za male pare prihvati rizika i odgovornosti. Godine su učinile svoje, pa mi je sve teže da radim ovaj posao. Nemam automobil, a meni je 69 godina, pa moram pešice do protivgradne stanice. Nekada sam stizao za pet minuta, sada ne mogu ni za 15. A u ovom poslu svaki sekund je važan. Protivgradna stanica treba selu, a ono bi, ako bih i ja odustao, ostalo nezaštićeno – kaže Milivoje Ćirović, koji sa suprugom više od 2 decenije cilja gradonosne oblake iznad Debelje i okolnih sela kraj Zlatarskog jezera na teritoriji Nove Varoši.

Od 11 protivgradnih stanica u ovoj opštini, neće radi tri, zbog čega dve, u selima Rutoši i Radoinja, zbog nedostatka strelaca.

Blic i PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *