Sa kojim se izazovima suočavaju Bošnjaci uoči predstojećeg popisa

Prijepolje/Priboj/Novi Pazar – Predstavnici različitih društveno političkih organizacija, Islamske zajednice i nevladinih orhanizacija ocenili su u Novom Pazaru da je predstojeći popis stanovništva jedan od temeljnih interesa Bošnjaka.

Foto: PP Media

Oni su na Okruglom stolu “Popis stanovništva 2022- Izazovi za bošnjačku zajednicu” istakli potrebu da se posebna pažnja posveti sprovođenju popisa u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, kao i u ostalim gradovima u Srbiji gde žive Bošnjaci.

Skup je organizovala Akademska inicijativa “Forum 10“, sa ciljem da u formatu otvorenog dijaloga omogući sagledavanje i analizu najvažnijih izazova i prepreka sa kojima se bošnjačka nacionalna manjina, ali i ostali građani Sandžaka, suočavaju.

Koordinator ove organizacije Teo Taraniš kaže za portal Free media da su se prisutni saglasili da popis ima strateški značaj za definisanje javnih politika širokog spektra, od onih koje se tiču ostvarivanja prava Bošnjaka, do onih koje se odnose na potrebe strateškog razvoja lokalnih samouprava i osnovnih prava i potreba građana.

“Tu pre svega mislim na pravo na pristup zdravstvenoj zaštiti, ekonomski razvoj, ulaganja i ostalo. Ohrabruje činjenica da su predstavnici različitih institucija i organizacija prepoznali važnost teme i trenutka za razgovor i da sada imamo bolji uvid u to na šta bi trebalo u narednom periodu usmeriti napore, kako bi popis bio sproveden na adekvatan način“, rekao je Taraniš.

Foto: PP Media

On je istakao da će na taj način biti obezbeđeni uslovi za ostvarivanje najvažnijih nacionalnih i identitetskih interesa bošnjačke zajednice u Srbiji.

Učesnici skupa su ukazali na potrebu aktivnijeg informisanja i motivacije građana, u formi medijskog predstavljanja tehničkih aspekat sprovođenja popisa, kako da se pripreme za dolazak popisivača i šta su njihove obaveze u trenutku popisivanja.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da od broja popisanih građana zavise dalja strateška delovanja grada.

“Na osnovu broja stanovnika, koliko nas ima, starosne i obrazovne strukture, uslova stanovanja, opremljenosti i infrastructure. planiraju se strateška delovanja grada za narednih 10 godina. Zato je ovaj popis veoma značajan”, rekao je Biševac.
Narodni poslanik Jahja Fehratović rekao je da je od izuzetne važnosti svaki pokušaj da se dođe do dogovora, posebno kada je reč o strateški važnim pitanjima za celokupan narod.

“Važno je da kao narod pokažemo moć da smo svesni šta sledi, a to je popis kao jedna od najvažnijih stvari. Od izuzetne važnosti je da se u nacionalnom smislu izjasnimo kao Bošnjaci, da nam je vera islam, a da nam je maternji bosanski jezik”, rekao je Fehratović.

Na važnost popisa je ukazala i direktorka Kulturnog centra DamaD Zibija Šarenkapić.

“Ako želimo da država preko lokalnih samouprava odgovori na sve naše potrebe, onda smo kao građani dužni da se prijavimo i iskažemo te potrebe. Važno je da smo vidljivi u sistemu, da bi mogli da tražimo naša prava”, rekla je Šarenkapićeva.
Kao izazove u sprovođenju popisa učesnici skupa su naveli pripremljenost institucija i popisivača da ga sprovedu na adekvatan način, počev od pristupa seoskim sredinama, problema sa popisivanjem građana koji nisu fizički prisutni, među marginalizovanim grupama stanovništva, ali i nove nacionalne manjine, poput Goranaca, koji su se ranije pisali kao Bošnjaci. Okrugli sto je deo šire inicijative predstavljene kroz platformu za strateški dijalog „Sandžak 2030“ koju će Akademska inicijativa „Forum 10“ realizovati u periodu od jula 2022. do decembra 2023. godine.

Izvor: Indeksonline