Stećci iz Hrta sve bliže turistima

Prijepolje – Od 2016. godine stećci sa 28 lokaliteta u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, nalaze se na listi svetske baštine.

Stećci u Hrtima, Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Među tri zaštićene lokacije u Srbiji, jedna se nalazi u prijepoljskom selu Hrta. Lokaciju još uvek održavaju meštani, ali sve redje jer se odužilo vreme donošenja odgovarajućih odluka o načinu finansiranja održavanja ovih lokacija. I put koji je svojevremeno urađen i dobrim delom asfaltiran polako propada, pa se sa nestrpljenjem očekuje završetak detaljne rekonstrukcije ovog putnog pravca koji će omogućiti lakše i brže putovanje turista koji su izrazili zapaženo interesovanje na turističkim sajamskim manifestacijama.

Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Radovi na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji dela novog puta su u toku i očekivanja meštana ali i turističkih poslenika su, s razlogom, velika.

-Hrta su jedna od samo tri lokacije koje su iz Srbije uvrštene na listu UNESKO, kaže za naš portal direktor Turističke organizacije Petar Vasiljević. Kako odmiču radovi na izgradnii puta, jača i interesovanje lokalnog stanovništva za uključivanje u programe Turističke organizacije koji se odnose na stimulisanje meštana spremnih da se uključe u seoski turizam svojim smeštajnim i drugim kapacitetima.  Sve to poboljšava i obogaćuje naš osnovni proizvod – prezentaciju lokaliteta Hrta koja su, zaista retkost na ovim prostorima, dodaje on.

Direktor TO Prijepolje Petar Vasiljević, foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Stećci ukrašeni ornamentima retki su u Zapadnoj Srbiji i to je lokaciju u Hrtima preporučilo arheolozima prilikom donošenja odluke koje će lokacije biti predložene za nominaciju za listu svetske baštine UNESKO.

-Reč je o nekoj velmoškoj porodici koja je, očito, ovde imala svoje imanje ili svoju oblast kojom su upravljali i verovatno je ovo njihovo porodično groblje, rekla je, svojevremeno,  mr Maja Đorđević iz Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Radovi na putnoj infrastrukturi su u punom jeku i to će, prema rečima direktora Turističke organizacije u Prijepolju Petra Vasiljevića, znatno pojačati interesovanje za obilazak ove atraktivne lokacije.

-Uz postojeće turističke destinacije, Hrta će upotpuniti našu ukupnu ponudu. Uz podršku države i lokalne samouprave naš turistički proizvod biće motiv više da se i lokalno stanovništvo uključi u sve popularniji seoski turizam, ističe Vasiljević.

Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Prijepolje ima zaista široku lepezu turističke ponude, od sportskog, rečnog, planinskog preko verskog i kulturno-zabavnog turizma a najave da se uskoro gradi i savremeni hotel sa značajnim smeštajnim kapacitetima, samo će zaokružiti nešto što se zove primamljivi turistički proizvod.

-Hotel je ono što nam realno nedostaje i njegovom izgradnjom mi očekujemo znatan porast poseta turista kako  domaćih tako i inostranih. To je, sa druge strane, istinski vetar u leđa svima koji se do sada nisu usudjivali da angažuju sopstvena sredstva u razvoj turističke ponude, kaže Vasiljević.

Foto: A.Rovčanin, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Tekst je nastao u okviru projekta “Zaboravljeni turistički biseri Polimlja”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Prijepolje iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Prijepolje u 2023. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media