Telefon 64-373 za pomoć staračkim domaćinstvima u Novoj Varoši

Nova Varoš – Staračka domaćinstva i hronični bolesnici moći će da od utorka, 17. marta, na telefonski broj 64-373 pri opštinskoj upravi u Novoj Varoši , prijave šta im je potrebno od hrane i lekova, nakon čega će volonteri to kupiti umesto njih i odneti im na kućna vrata. Telefonska linija će biti otvorena svakoga dana, u vremenu od 8 do 20 časova.

Uobičajna gužva na pijaci u Novoj Varoši, foto: Varoške novine

Ovo je samo jedna od mera koju je doneo Opštinski štab za vanredne situacije u Novoj Varoši, povodom odluke države da se na teritoriji cele Srbije uvede vanredno stanje zbog epidemije korone. Iz Štaba su apelovali na svoje sugrađane starije od 65 godine, koji su i najpodložniji zarazi, da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova.

Mada je odluka o uvođenju vanrednog stanja i ograničenju kretanja „rizičnim grupama stanovništva“ doneta sinoć, jutros su ulice u Novoj Varoši bile pune starijih žitelja koji su požurili da se namire i obave druge poslove. Pred prodavnicama, apotekama i bankama formirali su se redovi, a gužve je bilo i na gradskoj pijaci, kao i svaki drugi pazarni dan. Izveštaji kažu da je slična situacija i u drugim gradovima u Srbiji.

-Nema mesta panici. Mada je poslednjih dana povećana kupovina, svi trgovinski objekti su dobro snadbeveni osnovnim životnim namernicama. Pojačaće mo nadzor na svim izvorištima kako ne bi došlo do prekida u snadbevanju vodom, a i sve druge komunalne službe radiće normalno. Apelujemo na starije osobe, kao i na hronične bolesnike, da se pridržavaju preporuka i odluka Vlade Srbije i Opštinskog štaba, i da svoj boravak van kuće svedu na najmanju moguću meru- kaže predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da penzioneri i stariji ljudi nisu u dovoljnoj meri poslušali apel vlasti da što više budu u svojim kućama zbog čega je Vlada odlučila da usvoji dodatne mere, nakon što je zaključeno da je situacija sa građanskom disciplinom zabrinjavajuća. Ona je najavila da će o tome razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U Srbiji je potvršđeno još sedam slučajeva COVID 19,navodi se na zvaničnom sajtu Ministasrtva zdravlja, pa ukupan broj obolelih sada iznosi 55.

Varoške novine