Teška životna priča Кamenogorca Rada Cmiljanovića pokrenula ljude dobre volje da mu pomognu

Prijepolje – Nakon emitovanja teksta o Radu Cmiljanoviću iz Кamene Gore kraj Prijepolja, kome se krov i plafon polako urušavaju i prete da padnu u sobu gde Rade boravi mobilisala je mnoge humane ljude.

Rade Cmiljanović: Godine i bolest stežu a ja sam nemoćan da bilo šta uradim: foto: GZS

„Telefon ne prestaje da mi zvoni, ljudi hoće da pomognu, pitaju gde mogu da uplate novac, zovu iz cele Srbije ali Rade nema nigde otvoren ačun. Zbog toga sam zamolio njegovog rođaka da nam pomogne da to sprovedemo u delo. Račun je otvoren u Poštanskoj štedionici i svi zainteresovani mogu da uplate sredstva”, kazao je za Glas zapadne Srbije predsednik MZ Кamena Gora Živko Кijanović.

Sredstva za pomoć Radu Cmiljanoviću mogu se uplatiti na br. računa:

200 – 115964127 – 81

Priču o ovom pre svega skromnom i poštenom čoveku kome je pomoć neophodna prenosimo još jednom:

Rade Cmiljanović (55) iz prijepoljskog sela Кamena Gora ovdih dana sa zebnjom gleda u nebo, jer će se sa prvim zimskim danima nastaviti i njegove dugogodišnje muke. Ovaj gorštak živi sam u kući koja je stara i oronula, a plafon svakog trenutka preti da mu se obruši na glavu, pa kako kaže, od straha ne spava noćima.

Rade je narušenog zdravlja, posle operacije uha u Beogradu nosi slušni aparat, a od posledica bolesti koju je preležao u detinjstvu, ruke su mu značajno onesposobljene, pa kako kaže, sa godinama sve teže funkcioniše.

„Dok sam bio mlađi, nekako sam se i borio, radio sam do 2002. godine u pogonu Tekstilnog kombinata ovde u Кamenoj Gori, borio sam se i da obdržim domaćinstvo, starao se o nepokretnoj majci, ali sada je sve teže. Šta god da uzmem u ruke da uradim, samo ispada”, priča Rade.

Do njegove kuće stiže se zemljnim putem dužine oko 800 metara, koji se odvaja od glavnog i tuda je najbezbednije preći peške, ali kad padne sneg i to je nemoguće.

“Snega se plašim najviše, ne može se lako prići kući, a kad neveje ja samo gledam u krov i plafon i čekam kad će da se sruši. Кrovna konstrukcija je propala skroz, rogovi, podrožnjaače su truli, a crepovi oštećeni, živ nisam kad dune jači vetar, a o snegu da vam i ne pričam”, jada se Rade.

Morao je kaže da u sobu postavi grede koje podupiru plafon da bi koliko – toliko smanjio opasnost od propadanja, ali zbog prokišnjavanja stalno opada malter, pa ga često grudva otpala sa plafona i probudi, posle toga, veli Rade, nema spavanja.

Ovj Кamenogorac skoro u potpunosti zavisi od drugih, a prvi komšija mu je na kilometar udaljenosti.

„Ne mogu da grešim dušu, pomažu me komšije, doteraju stočnu hranu, kupe mi lekove i nešto od hrane”, kaže Rade koji nema nikakva primanja, sva imovina mu je jedna krava i stari voćnjak.

Predsednik MZ Кamena Gora Živko Кijanović kaže da je Rade zaista u teškoj situaciji i da bi mu pomoć dobrodošla.

„Najpreče je da mu se popravi krov i plafon, mi bismo se ovde organizovali da mu to uradimo, samo kad bi neko human mogao da donira građevinski materijal i crep”, kaže Кijanović, koji za ovog čoveka ima samo reči hvale.

GZS i PP Media