TIKA donirala mašine prijepoljskim malinarima

Turska razvojna agencija TIKA donirala je 23 poljoprivredne mašine prijepoljskim malinarima. Vrednost ove donacije iznosi oko 4 miliona dinara.
Lokalna samouprava je prošle godine konkurisala kod TIKE sa projektom za nabavku poljoprivrednih mašina namenjenih malinarima, kojih je u Prijepolju sve više. Njihovom odlukom mašine su podeljene članovima Udruženja malinara „Zlatna malina“ iz Prijepolja.
„Projekat je vredan 4 miliona dinara, a odnosi se na nabavku 23 poljoprivredne mašine. Mislim da je to dobra pomoć za razvoj poljoprivrede i malinarstva, jer malinarstvo je poslednjih godina kod nas u ekspanziji, imamo velike uspehe u toj oblasti poljoprivrede i ovakav vid pomoći će dosta značiti za naše poljoprivrednike“, kazao je član Opštinskog veća Esad Hodžić.
Predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović je istakao da je lokalna samouprava u razgovoru sa predtavnicima TIKE, koji su izrazili želju da kroz ovaj projekat pomognu što više poljoprivrednih proizvođača, odlučili da se donacija usmeri najbrojnijem Udruženju prijepoljskih malinara „Zlatna malina“.
Udruženje malinara „Zlatna malina“ broji oko 70 članova, a prema rečima predsednika ovog poljoprivrednog Udruženja Mirsada Obućine, taj se broj znatno uvećava. 23 mašine namenjene za okopavanje ovog jagodičastog voća koristiće svim članovima, jer će jedna mašina biti raspodeljena na čak tri poljoprivrednika.
Predstavnici TIKE ističu da će i u narednom periodu nastaviti da podstiču razvoj poljoprivrede u ovom kraju, jer su i sami upoznati sa značajem ove grane za razvoj Prijepolja. Prošle godine je od njih stigla i vredna donacija u vidu poljoprivrednih plastenika, takođe namenjena prijepoljskim poljoprivrednicima.
„Uz pomoć ove mehanizacije rad koji su radnici ranije obavljali nedelju dana, sada će moći da odrade za samo jedan dan i samim tim poljoprivrednicima će biti daleko lakše sada. Inače mašine se koriste za uklanjanje korova između sadnica maline“, istakao je koordinator TIKE za Balkan Mehmed Bajram.
TIKA je do sada podržala brojne projekte u Prijepolju, koji su se odnosili na oblasti iz obrazovanja, kulture, zdravstva, poljoprivrde. U ovoj godini oni će takođe finansirati jako značajan projekat, koji se odnosi na rekonstrukciju vrtića u ovoj opštini, vredan oko 15 miliona dinara.
PP Media