Unapređenje putne infrastrukture u fokusu razgovora čelnika Priboja i Čajniča

Čajniče/Priboj – Mogućnost zajedničke izgradnje deonice puta od Strmca u opštini Priboj do Zaborka u opštini Čajniče, koji bi direktno povezao ove dve susedne opštine i koji je za najmanje 30 kilometara kraći od sadašnje komunikacije, bila je tema razgovora čelnih ljudi ove dve lokalne samouprave održanom u Čajniču.

Foto: Opština Priboj

U projekat bi bila uključena i opština Rudo, a pomoć u realizaciji ove značajne investicije za građane sve tri opštine, očekuje se iz obe države.

Ideja o direktnoj putnoj komunikaciji ove dve opštine postoji odavno, ali se priča intenzivirala asfaltiranjem puta od Sjeverina do Strmca. Još ranije je stigao asfalt od Čajniča do centra Zaborka, pa su sada stvoreni uslovi za rekonstrukciju i preostale nerekonstruisane deonice puta, kao mnogo kraće i jedine direktne veze ove dve sredine.

Ovaj put bi za 30 km bio kraća veza od postojeće, a pored privrednog i poljoprivrednog razvoja, značajna stavka bi bio razvoj verskog i seoskog turizma. Verujem da već sledeće godine možemo predati na upotrebu ovaj put od značaja za građane sve tri opptine – rekao je Goran Karadžić, načelnik opštine Čajniče.

Foto: Opština Priboj

U Čajniču se nalaze dve crkve posvećene Uspenju Presvete Bogorodice, manja, kako je zovu, Stara, iz 15 veka, gde je jedno vreme čuvana čudotvorna ikona Bogomajke, i velika ili Nova,iz polovine 19. veka, u kojoj se sada nalazi čudotvorna ikona Presvete Bogorode, koju je po nardonom i crkvenom predanju naslikao Sv.jevanđelista Luka, a koja je poznata po svojoj čudotvornoj moći i pomoći bolesnima i nevoljnima, grešnicima i pokajnicima.

U moć ove čudotvorene ikone Presvete Bogorodice veruje i prvi čovek opštine Priboj, i nada se da će pomoći da se izgradi upravo put Čajničke Krasnice.

Ovo je jedan od važnih zajedničkih projekata sve tri opštine.Mi se nadamo da će realizacija ovog projekta biti završena u narednoj godini, a pošto je tim putem u Čajniče iz Pribojske Banje stigla i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice, nadamo se da će nam i ona pomoći u izgadnji ovog puta – rekao je Lazar Rvović, predsednik Opštine Priboj.

Prvi, ponekad i najteži, korak je učinjen. I prilično se odmaklo u razradi same ideje i njene opravdanosti. Razgovaralo se otvoreno, podeljena su i konkretna zaduženja, a slede i kontakti na nivou obe države, jer je ovo međudržavni projekat, koji još čvršće spaja ljude sa ovih prostora, koji su bez obzira na granice, vekovima upućeni jedni na druge, iuzajamno povezani i komšijski i rodbinski, ali i poslovno.

Sledeći susret  očekuje se uskoro, i to na licu mestu, na trasi budućeg puta Čajničke Krasnice. 

PP Media