Unikatni ručno rađeni džemperi u Priboju izvoze se u čitav svet – jedan komad ponela i Jelena Đoković na Vimbldonu

Priboj – U ekspanziji mašinske proizvodnje, ručni rad postao je retkost i u strahu da se potpuno izgubi, dobio je neprocenjivu vrednost. To je shvatila i Marijana Andrić koja se pre osam godina iz Grčke vratila u Srbiju.

Ručno rađeni džemperi u Priboju za svetsko tržište, foto: Rina

Želela je da stari srpski zanat vezenja i pletenja po kom su naše žene bile prepoznatljve, otrgne od nestajanja i u tome uspela. Okupila je vredne pletilje iz svih delova Srbije i napravila svoj Maridruna tim čiji unikatni džemperi obalaze svet.

– Imala sam tu ideju da taj stari zanat, ručne radove vratim u modu, sa modernim dizajnom. Uspela sam da pronadjem jednu po jednu ženu iz svakog kraja, tako smo i krenuli. Za naš rad i trud se pročulo, kreacije su postajale sve prepoznatljivije i krenuli smo u izvoz ka svim kontinetima. Ove godine najviše izvozimo u Ameriku , trenutno je to najjače tržište ali ništa manje nije zastupljenije ni tržište Evrope, kaže za RINU Marijana.

Marijana Andrić se vratila iz Grčke u Srbiju i započela unosan biznis, foto: A.Rovčanin

Ona dodaje da njen tim trenutno čini 50 aktivnih žena iz cele Srbije, od kojih je 15 iz Priboja. U tom gradu imaju svoju radionicu, koju žele da prošire i uključe mlade ljude, kako bi ih motivisali da nauče posao, a samim tim i da se proširi proizvodnja.

– Sirovine uglavnom uvozimo, i trenutno čekamo jedan kontigent iz Francuske, najkvalitetnije Moher vune, ali uvozimo i iz Italije jer se trudimo da kvalitet bude na prvom mestu.Kada kažete džemperi prva asocijacija vam je Sirogojno i to da su teški pleteni prsluci, medjutim mi smo otišli korak dalje i spojili smo tradiciju i moderan izgled. Ovi džemperi su neka lajt varijanta, pastelnih boja po kojima smo mi prepoznatiljvi i izuzetno su traženi u industriji mode, ističe ova mlada preduzetnica.

Pribojske pletilje, foto: Rina

Ono po čemu su ovi unikatni komadi posebni jeste činjenica da iza svakog džepera postoji priča, tačnije kada klijenti dodju, upoznati su sa osobom koja je izvezla taj odevni komad kao i broj godina koji ona ima,odakle dolazi.. tako da se mušterije stalno njima vraćaju jer znaju ko stoji iza tog proizvoda.

– Brojne žene iz Srbije i sveta su ponele naš komad omdeće, kao što je Jelena Đoković koja je nosila džemper na Vimbldonu, prva dama Srbije, dosta princeza širom sveta i modne blogerke koje nose naše džempere. Za jedan ručno napravljen džemper potrebno je oko sedam dana, da ga pletilja izveze i u zavisnosti od modela, kaže Marijana.

Kakav će biti proizvod dosta zavisi i od potražnje tržišta, a žene iz ovog jedinstvenog tima se trude da svakom izađu u susret.

– Recimo, na tržište Kanade izvozimo teške džempere, oni vole da to bude zapravo kao jakne, dok na američkom tržištu više vole da nose naše lajt varijante lakih džempera, zaključuje Marijana.

Rina i PP Media